Update: 'Advocaat De Graafschap adviseert om spoedappel aan te vragen'

Update: 'Advocaat De Graafschap adviseert om spoedappel aan te vragen'

15-07-2016 22:19
130

De Eredivisie start komend seizoen niet met negentien clubs. De rechter heeft de vordering van De Graafschap dat de club als negentiende vereniging moet deelnemen aan de competitie afgewezen. De Eredivisie zal dus gewoon met achttien clubs van start gaan.

De voorzieningenrechter heeft bepaald dat het toelaten van De Graafschap aan de Eredivisie als negentiende club 'praktisch onuitvoerbaar is'. De Doetinchemmers waren naar de rechter gestapt omdat door het besluit van de beroepscommissie van de KNVB om FC Twente niet terug te zetten naar de Jupiler League, De Graafschap alsnog degradeerde uit de Eredivisie.

Wedden

Meer odds

Volgens De Graafschap was FC Twente ten onrechte toegelaten tot de Eredivisie door de beroepscommissie. De club stelde dat het besluit van de beroepscommissie om de Tukkers niet te laten degraderen onderuit gehaald zal worden in een zogenaamde bodemprocedure, waardoor FC Twente halverwege het seizoen alsnog uit de competitie gezet wordt. De Doetinchemmers eisten een plekje op in de competitie om de chaos die dan zou onstaan voor te zijn.

De rechter heeft echter geoordeeld dat het toevoegen van een extra team onhaalbaar is. Het toelaten van De Graafschap zou zowel het speelschema in de Eredivisie als die in de Jupiler League overhoop gooien. In drie weken is het onmogelijk om de thuis/uit-verhouding en de verdeling van live tv-wedstrijden te regelen en tegelijkertijd ook met gemeenten en politie een gewijzigd speelschema af te stemmen, aldus de rechter.

De Graafschap dreigt met het aanspannen van een bodemprocedure. De rechter verwacht dat, vanwege de meerdere getuigen die gehoord moeten worden, die procedure niet voor het einde van het seizoen is afgerond. Daarmee zou er geen noodzaak zijn voor het toevoegen van De Graafschap als negentiende club aan de komende competitie.

Update 14.34 uur: De uitspraak van de rechter van vrijdag betekent niet dat de Eredivisie-soap ten einde is. Volgens De Gelderlander is De Graafschap momenteel met advocaat Danny Snijders in gesprek over mogelijke vervolgstappen. Indien de club een spoedappel indient, gaat de Eredivisie waarschijnlijk niet op 5 augustus van start. Snijders sprak eerder al over dat scenario.

Martine Zuil, directeur marketing, bij De Graafschap, reageert teleurgesteld tegen De Gelderlander. "De rechter heeft niet aangedurfd inhoudelijk de zaak te belichten. We weten niet of er een spoedappel komt, het is nog te vers. We zijn in overleg met onze advocaat." Volgens Zuil kan een spoedappel binnen korte tijd.

Update 22.19 uur: Het lijkt er steeds meer op dat De Graafschap een spoedappel aan gaat vragen. Volgens De Gelderlander heeft de advocaat van de club geadviseerd om dit door te zetten. Hij noemt de uitspraak van de rechter 'laf'. Dat zou betekenen dat de start van de Eredivisie uitgesteld wordt.