Mogelijk naar Everton: koopjesjager Cruijff heeft een oogje voor topdeals

Mogelijk naar Everton: koopjesjager Cruijff heeft een oogje voor topdeals

20-07-2016 14:00
15

Samen met Leicester City-directeur Steve Welsh is Jordi Cruijff kandidaat om als technische man aan de slag te gaan bij het Everton van Ronald Koeman. De koopjesjager van het Cypriotische AEK Larnaca (2010-2012) en het Israëlische Maccabi Tel Aviv (2012-heden) zou daarmee medeverantwoordelijk worden voor het zomerse transferbudget van 130 miljoen euro op Goodison Park.

Koeman heeft nog geen rode cent van dat enorme bedrag waar hij mee mag werken uitgegeven en lijkt te wachten op de komst van een technisch directeur, waarvoor Cruijff nu in pole-position ligt. VoetbalPrimeur kijkt naar het verleden van Cruijff als technisch directeur en zet de vijf meest in het oog springende transferzaken van het Everton-target op een rij.

Duurste aankoop
Het was een opmerkelijke move om zoveel geld deze doelman neer te tellen, maar ook een transfer waarmee Cruijff wel eens grote naam kan gaan maken in het internationale voetbal: Predrag Rajkovic. De twintigjarige goalie kwam een jaar geleden voor liefst drie miljoen euro, een recordbedrag voor Maccabi Tel Aviv, over van Rode Ster Belgrado terwijl hij ook in de belangstelling stond van grote Europese clubs. Zoveel geld neertellen om een talent naar Israël te halen, dan moet Cruijff wel zwaar onder de indruk zijn geweest van de Servische jeugdinternational. Rajkovic is sinds zijn komst de vaste nummer één onder de lat bij Maccabi.

Knapste transfers
In zijn periode als directeur bij Maccabi heeft Cruijff in ieder geval twee transfers gesloten waar hij bijzonder trots op kan zijn. Eran Zahavi werd door Cruijff in januari 2013 voor 250.000 euro opgepikt bij Palermo, om hem na 99 (!) competitiegoals in 3,5 jaar tijd voor mee dan zeven miljoen euro te verkopen aan het Chinese Guangzhou, waar hij inmiddels ook alweer drie goals in drie wedstrijden heeft gemaakt.

Een andere topdeal van Cruijff was in zijn eerste maanden in Israël: het huren van Vincent Enyeama van Lille in 2012. Bij Maccabi overtuigde de inmiddels 33-jarige doelman dusdanig dat hij de afgelopen drie seizoenen de eerste keus was onder de lat bij Lille én eerste doelman (en uitblinker) werd voor Nigeria op het WK 2014.



Spaanse voorkeur

Cruijff is net zoveel Spanjaard als Nederlander. Geboren in Spanje, lange tijd spelend in Spanje, zelfs international van Catalonië. Het is dan ook niet zo gek dat de focus van Cruijff in zijn aankoopbeleid op Spanje lag. In zijn jaren als directeur bij Larnaca en Maccabi Tel Aviv is er geen enkel seizoen geweest dat Cruijff niet een deal heeft gesloten met ofwel een Spaanse club ofwel een Spaanse speler. Sinds 2010 deed hij twaalf Spaans getinte transfers.

Nederlandse inslag
Er is ook een Nederlands patroon te ontdekken in de zaken die Cruijff doet, en dan met name in zijn tijd bij AEK Larnaca. In zijn eerste jaar op Cyprus haalde hij al zes spelers met de Nederlandse nationaliteit of een achtergrond in de Eredivisie: Andres Oper, Tom Caluwé, Danny Schenkel, Edwin Linssen, kevin Hofland en Gregoor van Dijk. Het jaar daarop kwamen daar Tim de Cler en Gonazlo Garcia nog bij. Bij Maccabi ligt het Nederlandse gehalte minder hoog: Cruijff nam Gonzalo Garcia in 2012 mee naar zijn nieuwe club en haalde verder alleen in Haris Medunjanin (2015) nog een speler met een Eredivisie-verleden.

Oogje voor transfervrije spelers
Waar Cruijff bij Everton een enorm bedrag te besteden zou hebben, staat hij bij zijn twee clubs (en vooral bij Larnaca) juist bekend om zijn goede transfervrije aanwinsten. Bij Larnaca trok hij in twee seizoenen 26 transfervrije spelers aan en huurde hij er zes. Bij Maccabi, waar Cruijff meer geld te besteden had, legde hij voor vijftien spelers een transfersom neer, haalde hij twaalf spelers transfervrij en huurde hij er tien. Zijn laatste (transfervrije) aanwinst deze zomer is Yossi Benayoun, oud-speler van onder meer Liverpool.

Cruijff investeert slim met de middelen die hij heeft. Zonder geld kan de technisch directeur uitstekend zijn weg vinden in het land der transfervrije spelers, met wat geld op zak wisselt hij zijn transfervrije aanwinsten af met slimme, vaak kleine, en in het geval van Rajkovic grote maar zekere, investeringen. De vele miljoenen die Everton ter beschikking heeft, zullen door Cruijff dus wel goed besteed worden.