Wijnaldum als 10 van Liverpool: Gini zuiverder dan Premier League-toppers

Wijnaldum als 10 van Liverpool: Gini zuiverder dan Premier League-toppers

22-07-2016 11:30
7

Met zijn aanstaande transfer naar Liverpool maakt Georginio Wijnaldum de stap naar de subtop van de Premier League. Op Anfield Road zal de Oranje-international een rol als meest naar voren geschoven middenvelder krijgen en dat betekent dat Wijnaldum voor de aanvoering moet gaan zorgen voor de drie aanvallers voor hem. VoetbalPrimeur kijkt naar zijn stats van afgelopen seizoen.

Waar Wijnaldum bij Newcastle United een rol als ‘tien’ nog wel eens afwisselde met een rol als linkermiddenvelder, zal hij onder Jürgen Klopp waarschijnlijk het gat tussen de spitsen en de centrale middenvelders Emre Can en Jordan Henderson gaan vullen. Wijnaldum blijkt een uiterst zuivere en doeltreffende middenvelder, met een van de hoogste cijfers in passzuiverheid en schotaccuraatheid van alle aanvallende middenvelders in de Premier League.

Bij Newcastle was Wijnaldum goed voor elf doelpunten en vijf assists, uitstekende cijfers wanneer je bedenkt dat hij bij een degradant speelde en vergelijkbaar met Roberto Firmino, de Liverpool-man die afgelopen seizoen vaak achter de spitsen speelde en komend seizoen mogelijk een rol als diepste spits gaat vervullen. Firmino trof tien keer doel en gaf zeven assists. De twee creëerden bovendien hetzelfde aantal kansen (48).

Wijnaldum zal zich volgend seizoen als spil van Liverpool moeten meten met de groten in de Premier League. Hij moet mannen als Philippe Coutinho, Firmino en Sadio Mané in stelling gaan zetten zoals Mesut Özil dat bij Arsenal en Christian Eriksen dat bij Tottenham Hotspur doen. Op basis van zuiverheid in de passing kan Wijnaldum zich al meten met die grote mannen. Met een succesvolle passing van 85 procent doen in de sub(top) van de Premier League op zijn positie alleen Özil (87 procent) en Everton-tien Ross Barkley (86 procent) het beter. Mannen als Oscar (Chelsea, 81 procent) en ook Eriksen (82 procent) leggen het tegen Wijnaldum af.

Wijnaldum gaf wel een stuk minder passes (1238) dan bijvoorbeeld een Özil (2230 passes) en Eriksen (1800 passes), maar bij Newcastle werd er afgelopen seizoen niet zo aanvallend en frivool gevoetbald als bij de twee clubs uit Londen. Het aantal gecreëerde kansen van de hand van Wijnaldum ligt daarom ook een stuk lager dan bij zijn concurrenten van komend seizoen, al is het verschil met Özil en Eriksen wel bijna té groot. Wijnaldum is wat dat betreft beter vergelijkbaar met mannen als Barkley en Oscar (zie onderstaande afbeelding).


Aantal gecreëerde kansen Wijnaldum t.o.v. die van andere aanvallende middenvelders in Premier League

Wijnaldum scoort uitstekend in zijn geslaagde dribbels (60,2%), want alleen Barkley is daar net iets succesvoller in (63,2%). Ook in de duels troeft Gini met zijn winstpercentage van 55,9 procent Eriksen, Özil en Oscar af. Zijn zuiverheid in schoten is ook opvallend. Niet alleen belanden bij Wijnaldum veel meer schoten tussen de palen dan bij welke aanvallende middenvelder van andere Premier League-clubs dan ook, hij troeft ook zijn toekomstige 'concurrenten' bij Liverpool met overmacht af. Firmino, Coutinho en Lallana hebben afgelopen seizoen allemaal als aanvallende middenvelders gespeeld op Anfield Road (en zullen komend seizoen waarschijnlijk andere posities bezetten), en komen niet verder dan een schotaccuraatheid van respectievelijk 54 procent, 44 procent en 52 procent. Bij Wijnaldum ligt dat percentage enorm hoog: liefst 71 procent van zijn schoten belandt tussen de palen. Van 'tiens' bij andere (sub)toppers benadert alleen Özil (67 procent) hem.


Pass- en schotzuiverheid Wijnaldum t.o.v. Liverpool-spelers die als aanvallende middenvelder kunnen spelen

Conclusie
Wijnaldum is meer een loper dan de meeste aanvallende middenvelders bij de Premier League-(sub)top en minder het creatieve brein, maar Wijnaldum was afgelopen seizoen bij degradant Newcastle United al top in de Premier League wat betreft scorend vermogen en pass- en schotzuiverheid. Qua gecreëerde kansen per wedstrijd kan de oud-PSV’er zich ondanks het feit dat hij voor Newcastle speelde al meten met mannen als Oscar en Barkley. Eriksen en Özil zijn natuurlijk een klasse apart, maar bij een betere ploeg als Liverpool kan Wijnaldum zich als inspirator achter de spitsen wel stevig achter die twee sterren gaan nestelen.