Schrikken geblazen voor Twente en Ebecilio: zeldzame aandoening geconstateerd

Schrikken geblazen voor Twente en Ebecilio: zeldzame aandoening geconstateerd

26-07-2016 07:29
8

Kyle Ebecilio is lang uit de roulatie bij FC Twente. Een zeldzame spier-zenuwaandoening zet de middenvelder voorlopig buitenspel, zo melden de Tukkers. Het is niet duidelijk hoe lang het gaat duren.

"Toen Kyle aan het begin van de voorbereiding de gebruikelijk medische tests doorliep, viel hij in negatieve zin uit de toon", begint teamarts Bas Peijs op de clubsite. Ebecilio klaagde over een tintelend gevoel en kon minder kracht geven in zijn benen en rug. "Ik weet nog dat ik 's avonds in bed een deken over mee heen trok en dat voelde niet zoals het normaal voelt. Ik voelde me krachteloos, had weinig balans", zegt Ebecilio.

Peijs stuurde de middenvelder naar een rugspecialist en liet bijvoorbeeld bloedonderzoek doen om exotische ziektes uit te sluiten. Een neuroloog in Hengelo constateerde een milde variant van het zeer zeldzame Syndroom van Guillian Barré. "Simpel gezegd is het een aandoening waarbij er sprake is van een afweerreactie van het lichaam tegen eigen zenuwcellen. Dus niet, zoals gebruikelijk, tegen virussen als koorts of diarree, maar ook tegen gezonde cellen", vertelt Peijs.

"Het betreft een zeer zeldzame aandoening, helemaal voor een topsporter. Er zijn 150 tot 300 mensen in Nederland met deze aandoening", vervolgt de teamarts. Toch is er ook goed nieuws. "Kyle heeft een milde vorm en is al aan de beterende hand. Hoe milder de vorm, hoe vlotter zijn herstel." Het gaat in ieder geval meerdere weken tot enkele maanden duren. Ebecilio kampt door de aandoening ook nog met een peesblessure aan zijn voet.