Ajax-verdediger maakte 107 goals in één jaar: 'Doelpunten blijven meepikken'

Ajax-verdediger maakte 107 goals in één jaar: 'Doelpunten blijven meepikken'

27-07-2016 08:02
5

Heiko Westermann moet zijn jonge teamgenoten bij Ajax dit seizoen bij de hand gaan nemen. De 32-jarige Duitser kan op alle posities in de defensie uit de voeten, maar speelde in zijn loopbaan lang niet altijd in de achterhoede.

Westermann was in zijn jeugd een aanvallend ingestelde speler en scoorde ooit zelfs 107 keer in één seizoen. "Ha, dat is een flinke tijd geleden. Het was mijn eerste seizoen in clubverband, bij de F-junioren van SG Schimborn, de amateurclub waar ik ben begonnen. Grappig genoeg heb ik mijn hele jeugd in de spits en als aanvallende middenvelder gespeeld. Tot de A-junioren', zegt Westermann in gesprek met Voetbal International.

"Pas bij mijn eerste profclub, Greuther Fürth, werd ik in de verdediging gezet. De trainer zei dat hij in mij een verdediger zag, vanwege mijn snelheid, technisch vermogen en kopkracht", vervolgt Westermann. "Ik heb me als verdediger kunnen ontwikkelen tot de voetballer die ik nu ben. En ik ben mijn doelpunten blijven meepikken. Het meest bij Schalke 04, waar Fred Rutten me op het middenveld zette. Rutten zei dat hij mijn duelkracht en scorend vermogen nodig had op het middenveld."

Westermann bewaart goede herinneringen aan de Nederlandse trainer. "Rutten is een supertrainer, een van de besten met wie ik heb gewerkt. Zeker op technisch en tactisch gebied heb ik ontzettend veel van hem geleerd", aldus Westermann, die mede dankzij een andere Nederlander bij Ajax terecht kwam. Rafael van der Vaart was positief over hem. "Dat is heel aardig van Rafael. Zodra hij in Nederland is, hoop ik een hapje met hem te gaan eten."