Janssen-erfenis en nieuw middenveld: zo ziet de opstelling van AZ er nu uit

Janssen-erfenis en nieuw middenveld: zo ziet de opstelling van AZ er nu uit

28-07-2016 15:15
23

Nog ruim een week en dan zien we alle Eredivisie-teams weer in actie tijdens de eerste speelronde van het nieuwe seizoen. AZ, de nummer vier van afgelopen jaargang, komt donderdagavond al in actie. Het Griekse PAS Giannina is in de Europa League de opponent. Het elftal van trainer John van den Brom heeft deze zomer een iets ander gezicht gekregen. Hoe ziet de AZ-opstelling er op 7 augustus, thuis tegen sc Heerenveen, uit? 

Dik twintig miljoen euro. Dat gigantische bedrag incasseerde AZ begin juli voor topscorer en international Vincent Janssen. Tottenham Hotspur was bereid om héél diep in de buidel te tasten voor de 22-jarige spits, die tijdens zijn eerste seizoen in Alkmaar direct 31 keer trefzeker was. Directeur voetbalzaken Max Huiberts zou zich met de recordsom die Spurs naar Alkmaar overmaakte helemaal kunnen uitleven op de transfermarkt, maar daar is geen sprake van. Voor Wout Weghorst (Heracles Almelo) en Fred Friday (Lillestrom) werd een kleine twee miljoen euro betaald. Mats Seuntjens (NAC) en Rens van Eijden (NEC) kwamen de gelederen transfervrij versterken. 

Het is afwachten of er onder de AZ-lat nog iets gaat veranderen. Sergio Rochet en Gino Coutinho konden afgelopen seizoen beiden niet overtuigen. Robbin Ruiter zou nog altijd een belangrijk target zijn van de Alkmaarders. Omdat het contract van de FC Utrecht-goalie over een jaar afloopt, is het nu de vraag of de Domstedelingen bereid zijn om hem over een jaar transfervrij de deur uit te laten wandelen óf alsnog een centje willen verdienen aan Ruiter, die zelf sowieso graag wil verkassen. De verwachting is dat AZ en Utrecht in augustus nog wel een keer om de tafel gaan. Tijdens het openingsduel van de competitie zal Rochet keepen. 

In de achterhoede van de club lijken de kaarten voor een groot deel geschud te zijn. Ridgeciano Haps was afgelopen seizoen één van de revelaties in Alkmaar en behoudt zijn basisplaats. De positie van rechtsback is interessant. Mattias Johansson heeft uitgesproken dat hij wil vertrekken en dus kijkt Van den Brom naar andere opties op die plek. Derrick Luckassen - die ook in het centrum en op het middenveld kan spelen - lijkt vooralsnog de nummer één te zijn op de rechterflank. Mocht Johansson onverhoopt geen nieuwe club vinden, dan komt de Zweed wellicht weer in beeld. Het defensieve centrum staat vast: aanvoerder Ron Vlaar en aanwinst Van Eijden gaan een koppel vormen. De momenteel geblesseerde Jop van der Linden en Pantelis Hatzidiakos kunnen invallen voor die twee. 

Ook Stijn Wuytens - een halfjaar geleden overgenomen van Willem II - geldt als een backup voor Vlaar en Van Eijden. Vorig seizoen speelde de Belg regelmatig in de achterhoede, maar dit seizoen heeft Van den Brom een rol op het middenveld voor hem in gedachten. Wuytens krijgt links op het middenveld een plekje, Joris van Overeem staat naast hem. Op tien was de veelscorende Markus Henriksen afgelopen jaargang één van de dragende krachten van AZ, maar hij verkast ergens in de komende weken zo goed als zeker naar Italië. AZ heeft Mats Seuntjens aangetrokken als zijn opvolger. Jonkies Thomas Ouwjan en Jeremy Helmer hebben tijdens de voorbereiding een goede indruk achtergelaten. Zij zullen dit seizoen waarschijnlijk genoeg speelminuten krijgen. 

Op papier strijden acht spelers om de drie vacatures in de voorhoede. Door de naam van Guus Hupperts kan binnenkort echter een streep. De vleugelaanvaller is gewogen en te licht bevonden. Ook achter Robert Mühren en Muamer Tankovic staan vraagtekens. Interessant: wie gaat er in de voetsporen treden van Janssen? Weghorst en Friday mogen het gaan uitvechten. Wij verwachten dat Weghorst tegen sc Heerenveen aan de aftrap staat. Wellicht kiest Van den Brom er in sommige duels zelfs voor om hen allebei op te stellen. Op de flanken kan de AZ-coach verder kiezen uit Alireza Jahanbakhsh, Dabney dos Santos en Levi Garcia.