Frisse wind voorin én nieuwe talenten: zo ziet de opstelling van Vitesse eruit

Frisse wind voorin én nieuwe talenten: zo ziet de opstelling van Vitesse eruit

29-07-2016 14:00
16

Nog ruim een week en dan zien we alle Eredivisie-teams weer in actie tijdens de eerste speelronde van het nieuwe seizoen. Vitesse, afgelopen jaargang op de negende plek geëindigd, heeft met Henk Fraser een nieuwe trainer aan het roer staan en versterkte zich bovendien met een aantal nieuwelingen. Hoe ziet de opstelling van de Arnhemmers er op 6 augustus - in Tilburg tegen Willem II - uit? 

Lang leek het erop dat Yuning Zhang (19) dit seizoen de eerste spits van Vitesse zou worden. De talentvolle Chinees deed het prima tijdens de voorbereiding, maar sinds donderdagavond is alles anders in de Gelredome. De komst van Ricky van Wolfswinkel - voor naar verluidt zo'n 650.000 euro - zag niemand aankomen. De goaltjesdief, die de afgelopen jaren weinig succesvolle jaren beleefde in Engeland en Spanje, gaat ongetwijfeld de blikvanger worden bij het nieuwe Vitesse. Fraser kan beschikken over meer nieuwe spelers - en de trainer heeft ook een behoorlijk aantal talenten achter de hand. 

Technisch directeur Mo Allach haalde deze zomer weliswaar de Deense goalie Michael Tornes naar Arnhem, maar Eloy Room staat zonder twijfel onder de lat tegen Willem II. De doelman uit Nijmegen (!) won de afgelopen seizoenen de concurrentiestrijd van de inmiddels vertrokken Piet Velthuizen en heeft veel krediet. 

Het verrassende vertrek van rechtsback Kevin Diks naar Fiorentina wordt opgevangen door Kelvin Leerdam. Het defensieve duo zal bestaan uit captain Guram Kashia en Maikel van der Werff. De Japanse vleugelverdediger Kosuka Ota start op links. Hij kon afgelopen seizoen weinig indruk maken, maar Fraser geeft hem - ook omdat Eredivisie-waardige alternatieven ontbreken - voorlopig het vertrouwen. De talenten Julian Lelieveld (18) en Thomas Oude Kotte (20) kloppen ondertussen nadrukkelijk op de deur en ook routinier Arnold Kruiswijk loopt nog rond in Arnhem. 

Tijdens het oefenduel met FC Porto (1-2 nederlaag) van afgelopen week koos Fraser voor een middenvelder met Marvelous Nakamba, Chelsea-huurling Lewis Baker en Valeri Qazaishvilli - vorig seizoen topscorer van de club - op tien. Dat lijkt ook de meest logische drie-eenheid voor de komende maanden. Mo Osman (22) gaat dit seizoen waarschijnlijk meer minuten maken dan afgelopen jaargang. Ook de van NEC overgenomen Navarone Foor is een optie voor op het middenveld, evenals routinier Sheran Yeini. 

Op basis van de oefencampagne lijkt het er echter op dat Fraser voor Foor een plekje in de voorhoede in gedachten heeft, hangend op rechts of links. Met smaakmaker Milot Rashica kan hij dan wellicht regelmatig van flank wisselen en zo de tegenstanders in de luren leggen. Topaankoop Van Wolfswinkel is vanzelfsprekend de nieuwe spits van geel-zwart. 

Fraser heeft Zhang achter de hand en ook Abiola Dauda loopt nog in de Gelredome rond, al zal de Nigeriaan hoogstwaarschijnlijk verkocht worden na de komst van Van Wolfswinkel. De zestienjarige Van Bergen, die er érg goed opstaat bij Fraser, loert op een doorbraak. Ook Nathan (gehuurd van Chelsea) is inzetbaar op de flanken.