Piepjonge achterhoede en tal van vraagtekens: dit is het nieuwe FC Twente

Piepjonge achterhoede en tal van vraagtekens: dit is het nieuwe FC Twente

30-07-2016 12:00
32

Nog ruim een week en dan zien we alle Eredivisie-teams weer in actie tijdens de eerste speelronde van het nieuwe seizoen. Vorig seizoen rechtte het financieel geplaagde FC Twente na de winterstop de rug, maar inmiddels is de selectie van trainer René Hake flink aardig uitgehold. Hoe ziet de opstelling van de Tukkers er op 6 augustus - thuis tegen Excelsior - mogelijk uit? 

Doet Hakim Ziyech volgend weekend nog mee bij FC Twente of geraakt de transfer van het Marokkaanse raspaardje de komende dagen in een stroomversnelling? AS Roma en inmiddels ook Burnley azen op de sterspeler uit Enschede, maar het zou zomaar kunnen dat het vertrek van de 23-jarige linkspoot pas richting het sluiten van de transfermarkt zijn beslag krijgt. Hoe dan ook: na 1 september is Ziyech sowieso niet meer te bewonderen op de Nederlandse velden. In de Twente-opstelling voor het seizoen 2016/17 houden we dan ook geen rekening met hem. 

Wedden

Meer odds

Over de elf van Twente bestaat na een onstuimige zomer vol vertrekkers en onbekende nieuwkomers de nodige twijfel. Eén zekerheidje valt er gelukkig direct te noteren. Nick Marsman is voorlopig de vaste man onder de Twente-lat, zo wist hij eerder deze week hoogstpersoonlijk te onthullen. Sonny Stevens en Joël Drommel moeten hun kans dus afwachten. Voor de neus van Marsman staat een piepjonge defensie: Hidde ter Avest, Joachim Andersen, Peet Bijen en Jeroen van der Lely zijn gemiddeld 20 jaar en 3 maanden jong. Stefan Thesker - een echte veteraan met zijn 25 jaar - moet voor de routine zorgen. 

https://gyazo.com/bc5c9bbc49c8f9696b953c8b573ae8c4

Het nieuwe middenveld van Twente: op dit moment is het gissen. Felipe Gutiérrez verkaste naar Real Betis en ook Ziyech gaat zoals gezegd zijn voetbalgeluk elders beproeven. Wat overblijft is vooral jong. Jelle van der Heyden (20) speelde vorig seizoen elf duels namens het elftal van trainer René Hake en lijkt nu af te stevenen op een basisplaats. Dat laatste geldt sowieso voor Kamohelo Mokotjo. Wellicht wordt óók hij nog weggekocht.

Wie de opvolger wordt van Ziyech op tien? Tijdens de voorbereiding gaf Hake Alessio Da Cruz (19) een aantal keer de kans op die positie. Ook Manchester City-huurling Yaw Yeboah kan achter de spitsen uit de voeten. Of Kyle Ebecilio het shirt van FC Twente ooit nog aantrekt, is de vraag. De middenvelder kampt momenteel met een nare zenuwaandoening. Vorig seizoen had Twente hem niet nodig. 

In de aanval drie namen die we - gelukkig - nog kennen van vorig seizoen: vleugelspelers Chinedu Ede en Tim Holscher en Jari Oosterwijk, de 21-jarige spits die maanden uit de roulatie was vanwege hartritmestoornissen. Enes Ünal werd evenals Yeboah door City gestald in Enschede en ook hij komt mogelijk in aanmerking voor een plek in de basis. Hake heeft Club Brugge-huurling Dylan Seys en talenten Vincent Schmidt en Ruben de Jager achter de hand.