PSV op jacht: met Ramselaar kan club twee transfervliegen in één klap slaan

PSV op jacht: met Ramselaar kan club twee transfervliegen in één klap slaan

17-08-2016 15:00
18

PSV onderhandelt naar verluidt nog altijd met FC Utrecht over een mogelijke transfer van Bart Ramselaar. De genoemde zeven miljoen euro (waarschijnlijk in dat geval opgebouwd uit bonussen) is een behoorlijk bedrag voor een speler met één seizoen Eredivisie-ervaring. VoetbalPrimeur zet de statistieken van Ramselaar bij FC Utrecht van vorig seizoen op een rij en bekijkt waar de middenvelder annex aanvaller bij PSV tot zijn recht kan komen.

Gezien het feit dat Ramselaar bij PSV serieus in beeld is gekomen na het afhaken van Marco van Ginkel en Adam Maher mag vertrekken door de mogelijke komst van de FC Utrecht-speler, lijkt Ramselaar in Eindhoven in beeld als aanvallend ingestelde middenvelder. Dat is echter niet de enige rol die hij afgelopen seizoen in de Domstad heeft vervuld. Sterker, Ramselaar werd op drie posities regelmatig ingezet door trainer Erik ten Hag, het meest als rechtermiddenvelder.

Bij Ramselaar valt een aantal statistieken op. Zijn accuraatheid in de passes is bijzonder hoog met 84 procent en in zijn rol aan de zijkant van het veld (als rechtermiddenvelder en als rechtsbuiten) is hij behoorlijk actief in zijn dribbels, met een hoog slagingspercentage bovendien (75 procent). Voor zijn postuur is hij stevig in de duels (60 procent wint hij). In negatieve zin valt zijn percentage van de accuraatheid in zijn schoten tegen: slechts 37 procent mikt hij tussen de palen.

In zijn dribbels behoort Ramselaar tot het rijtje Edouard Duplan, Valeri Qazaishvili en Brandley Kuwas, die allemaal vergelijkbare statistieken kunnen overleggen wat betreft het aantal dribbels. Ramselaar is vrij actief in zijn rol als flankmiddenvelder; met zijn aantal dribbels behoorde hij tot de tien grootste dribbelaars van het afgelopen seizoen.

Voor een speler die vaak in kansrijke positie komt om zelf te scoren of anderen in stelling te brengen lopen de cijfers van Ramselaar wat betreft het aantal gecreëerde kansen wel wat achter. Hij komt niet verder dan een 68e plaats, waarmee hij overigens nog wel tussen spelers als Arek Milik, Milot Rashica en Bilal Basaçikoglu instaat.

Voor PSV past de multifunctionaliteit van Ramselaar precies in de doelstellingen die het nog heeft tijdens deze transferperiode: de club zoekt naar een offensief ingestelde middenvelder die ook tevreden zou zijn met een rol achter Andrés Guardado, Davy Pröpper en Jorrit Hendrix en is ondertussen ook nog op zoek naar een buitenspeler als Luciano Narsingh en/of Florian Jozefzoon nog vertrekken. Ramselaar, hoewel meer middenvelder als aanvaller, kan die rol op de rechterflank in geval van nood bij afwezigheid van Gaston Pereiro en Steven Bergwijn ook makkelijk op zich nemen.