Gelderse clubs verdedigen zich: 'Vitesse is geen vreemdelingenlegioen'

Gelderse clubs verdedigen zich: 'Vitesse is geen vreemdelingenlegioen'

20-08-2016 14:40
6

NEC staat zaterdagavond vermoedelijk met acht buitenlandse spelers aan de aftrap van het duel met sc Heerenveen. Volgens technisch manager Danny Hoekman is dat voor een groot deel te wijten aan de 'dure' Nederlandse markt.

Nederlandse spelers hebben vaak geen trek in NEC, waar twintig van de 27 selectiespelers minder dan 100.000 euro per jaar verdienen. "Het belangrijkste is dat je een winnend elftal hebt", reageert Hoekman evenwel nuchter in de Gelderlander. "Het is ook gebleken dat de supporters dat zo zien. Voetbal wordt steeds mondialer. Maar ik kijk eerder naar kwaliteit. Van hoe verder een speler komt, hoe beter hij moet zijn."

Ook provinciegenoot en aartsrivaal Vitesse verscheen afgelopen seizoen regelmatig met acht buitenlanders aan de aftrap. "Voor ons is een zogenaamde 'vreemdeling' niet per definitie een speler uit het buitenland, maar eerder een nieuwe speler binnen de club", verdedigt algemeen directeur Joost de Wit het selectiebeleid in Arnhem. "Vitesse is met maar drie nieuwe spelers van buitenaf in de selectie geen vreemdelingenlegioen."

Vitesse kan wel hogere salarissen betalen dan NEC en wist daardoor deze zomer Ricky van Wolfswinkel terug te halen. "Supporters willen een herkenbare selectie op het veld zien, een groep spelers waar binding mee is", stelt De Wit. "Mitchell van Bergen is als jeugdspeler en jongen uit Oss populair bij de supporters, maar dat is onze Chinese spits Yuning Zhang ook. Het gaat erom wat de speler laat zien en met welk gevoel hij voor de club speelt."