Ajax in Champions League-onwaardig stadion: handboeien scheiden fans

Ajax in Champions League-onwaardig stadion: handboeien scheiden fans

23-08-2016 18:00
16

Ajax strijdt woensdagavond op bezoek bij FK Rostov om een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League, maar de omstandigheden waarin het in Rusland gaat voetballen zijn allesbehalve Champions League-waardig te noemen. Het is een armzalige bedoeling in en rond het stadion waar woensdag de zo magische Champions League-hymne zal klinken.

Rostov is een arme club, een club die maandenlang de spelers niet eens kon uitbetalen vanwege de financiële problemen. In 2017 wordt er met het oog op het WK 2018 een nieuw onderkomen in Rostov aan de Don geopend en in afwachting daarvan valt het huidige onderkomen van de club half uit elkaar.

"Dit stadion is nog heel oud en is van de Russische overheid", zegt Dmitry Egorov, een Russische journalist van onder meer Championat die een aantal artikelen schreef over de volgens hem 'schandalige' omstandigheden bij de club, in gesprek met VoetbalPrimeur. Tijdens een bezoek aan Rostov eerder dit jaar maakte Egorov filmpjes en foto's van de situatie.

Zo worden de fans bij Rostov gescheiden: met handboeien

Een aantal dingen sprong hem in het oog: de gaten in de wegen rond het stadion, de enorme bergen met vuilnis, loshangende stukken van het stadion die elk moment tussen het publiek terecht kunnen komen. "Het hek tussen de supporters van de bezoekende club en van Rostov wordt vastgemaakt met handboeien, het is echt ongelooflijk", zegt Egorov.

Supporters worden bovendien constant belaagd door poepende duiven, die zich in grote getale hebben genesteld in het stadion. En op de tribunes ontbreken een hoop stoeltjes die richting het veld worden gegooid en nooit meer vervangen worden. Ook Ajax-coach Peter Bosz kan zich opmaken voor een bijzondere avond, want de stoelen op de reservebank zijn doorgezakt en de verroeste dug-out heeft ook zijn langste tijd gehad. Kortom, Ajax staat woensdag wat te wachten.

"Hier is niets commercieels, geen fanshop, geen restaurants, helemaal niets", legt Egorov uit. "Elke tribune is weer van een andere eigenaar. En niemand maakt het iets uit. De club kan er niets aan doen, want het heeft geen geld en het stadion is niet van de club. En de lokale overheid wil geen geld uitgeven."

"Weet je, in Rusland schreven de kranten vorig seizoen telkens dat Rostov in de Champions League het ergste scenario zou zijn", vervolgt de Russische journalist. "Het had beter een club als Krasnodar, Zenit Sint-Petersburg of Spartak Moskou kunnen zijn, clubs met veel meer finaniceel vermogen. Maar het is als een sprookje: het is onmogelijk om logica te vinden in het Russische voetbal en zeker in Rostov. Kijk alleen al naar de coach Kurban Berdyev. De club heeft geen geld, maar hij is de duurste manager van de competitie." Ajax moet na de 1-1 van vorige week scoren bij Rostov om nog kans te blijven maken op plaatsing voor de Champions League.

De ingezakte bank waar Bosz woensdag op moet plaatsnemen

Op de tribune ontbreken veel kuipstoeltjes


En zo sneuvelen die stoeltjes, om vervolgens nooit meer vervangen te worden


Met een beetje ducttape kom je al een heel eind

De stewards bij Rostov moeten nog flink aan hun snelheid en behendigheid werken