Ajax-uitschakeling levert PSV miljoenen op, AZ juicht voor Amsterdammers

Ajax-uitschakeling levert PSV miljoenen op, AZ juicht voor Amsterdammers

24-08-2016 10:28
86

De clubleiding van PSV kijkt woensdagavond met bovengemiddelde belangstelling naar de return van Ajax tegen FK Rostov in de play-offs van de Champions League. Uitschakeling van de Amsterdammers zou financieel voordelig zijn.

Mocht Ajax de groepsfase van de Champions League niet bereiken, dan gaat er automatisch drie miljoen euro naar PSV. Dat meldt Voetbal International. Het geld komt uit de market pool van de UEFA, wat betekent dat een geldsom die gebaseerd wordt op tv-markten wordt verdeeld over de Europese landen. Hoe hoger de tv-contracten, hoe meer geld een competitie mag verdelen.

De Nederlandse deelnemers aan de Champions League (PSV en dus mogelijk Ajax) hebben recht op ongeveer acht miljoen euro uit de market pool. 65 procent gaat naar de landskampioen, 35 procent naar de vice-kampioen. Als Ajax het niet redt tegen Rostov, gaat honderd procent naar PSV.

Dat bedrag komt náást de start- en winstpremies die de Europese voetbalbond uitdeelt aan Champions League-deelnemers. Clubs die meedoen aan de Europa League komen er een stuk bekaaider vanaf. PSV is op dit moment al verzekerd van zeventien miljoen euro.

AZ
In Alkmaar juichen ze juist voor Ajax. Bij een overwinning van de Amsterdammers komt AZ terecht in pot 1 van de Europa League, waarmee het clubs als Manchester United en Schalke 04 ontloopt. Dat meldt Het Parool. AZ staat door de uitstekende prestaties in Europa van de afgelopen jaren bovenaan pot 2 en schuift op als Ajax door Champions League-deelname uit pot 1 van de Europa League verdwijnt.