De Tien: spelers waar Pep Guardiola als trainer ruzie mee kreeg

De Tien: spelers waar Pep Guardiola als trainer ruzie mee kreeg

25-08-2016 10:10
17

De ruzie tussen Joe Hart en Pep Guardiola bereikte deze week een nieuwe hoogtepunt. Tijdens een training raakten de trainer en zijn goalie in een verhitte discussie. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Hart, die door Guardiola niet goed genoeg bevonden wordt, vertrekt bij Manchester City. De ruzie van Guardiola met Hart is er één in een lange rij, de Spanjaard heeft door de jaren heen namelijk diverse conflicten gehad met spelers. Vandaag in de Tien: spelers die ruzie kregen met Pep Guardiola.

Xherdan Shaqiri
De eerste speler in dit rijtje is Xherdan Shaqiri. De Zwitserse vleugelspeler speelde bij Bayern München onder de Spaanse oefenmeester, maar was in Beieren lang niet altijd eerste keus. Shaqiri zei later, als speler van Stoke City: "Guardiola is een geweldige coach, maar zijn communicatie is gebrekkig. Hij vertelt je niet waarom je op de bank zit." Shaqiri speelde anderhalf jaar onder Guardiola en werd daarna verhuurd aan Internazionale.

Ronaldinho
Toen Pep bij FC Barcelona werd aangesteld, besloot hij voor de eerste training om Ronaldinho te verkopen. De eerste keer dat de twee elkaar tegen kwamen, vertelde de coach de Braziliaan dat hij kon vertrekken uit Barcelona. De Spaanse trainer was ontevreden over het gebrek aan discipline bij Ronaldinho. Zo zou de spelmaker het seizoen ervoor in verschillende nachtclubs gespot zijn. Ronaldinho vertrok dezelfde zomer naar AC Milan. Inmiddels is de ruzie bijgelegd.

Franck Ribéry
Franck Ribéry en Guardiola leken het goed te kunnen vinden bij Bayern München, maar niets bleek minder waar toen Guardiola eenmaal vertrokken was. Ribéry haalde fel uit naar de Spanjaard: "Carlo Ancelotti weet veel beter hoe hij met spelers om moet gaan. Guardiola heeft te weinig ervaring en geeft zijn spelers te weinig vrijheid." Guardiola kon wel lachen om de kritiek van de Fransman: "Ik mag hem graag", zei Guardiola toen hij geconfronteerd werd met de woorden van Ribéry.

Mario Götze
Mario Götze werd in de eerste transferperiode van Guardiola bij Bayern van rivaal Borussia Dortmund overgenomen. Hoewel de Duitse spelmaker toentertijd bekend stond als een van 's werelds grootste talenten, wist hij onder Guardiola nooit een vaste basisplaats te veroveren. Zijn zaakwaarnemer zei eerder dit jaar dat Götze nooit naar vol vermogen gepresteerd heeft bij Bayern omdat hij te weinig steun van de Spaanse trainer kreeg. Inmiddels speelt Götze weer bij Dortmund.

Joe Hart
Joe Hart is de meest recente 'vijand' van Pep. De 45-jarige trainer is niet overtuigd van Harts meevoetballende kwaliteiten en heeft de goalie naar de reservebank verwezen. Hart tekent niet voor een bijrol en lijkt te willen vertrekken bij de club. De bom barstte afgelopen dinsdagmiddag op de training, toen Pep en zijn doelman fel tegen elkaar tekeer gingen. Claudio Bravo schijnt onderweg te zijn naar Manchester om Hart op te volgen.

Mario Mandzukic
Mario Mandzukic was onder Jupp Heynckes een gewaardeerde basiskracht bij Bayern München. Net als Xherdan Shaqiri zette Guardiola de Kroatische spits zonder uitleg op de bank. Mandzukic verweet Pep zelfs dat hij hem op de bank zette om hem van de topscorerstitel af te houden. "Het uitpraten tijdens een kop koffie? Dat gaat niet gebeuren", reageerde Mandzukic later. "Ik vermijd mensen bij wie ik een slecht gevoel heb liever."

Yaya Touré
De ruzie tussen Yaya Touré en Guardiola begon al in hun tijd samen bij FC Barcelona. Net als de andere spelers in deze lijst had Yaya kritiek op de communicatie van Pep. "Als ik hem iets vroeg, gaf hij altijd rare antwoorden", zei Touré later tegen ONA FM. "Ik sprak hem een jaar niet. Als hij met me had gepraat, was ik bij Barcelona gebleven." Waar Pep de Ivoriaan dus eerder bij Barcelona de deur uit werkte, lijkt hij Touré ook nu niet op te nemen in zijn plannen en wordt er gespeculeerd over een vertrek uit Manchester.

Samuel Eto'o
Toen Pep Guardiola in 2008 bij FC Barcelona werd aangesteld, werd duidelijk dat drie spelers mochten vertrekken: Deco, Ronaldinho en Eto'o. Eto'o zou nog een jaar blijven en liefst 36 goals maken in de competitie. Toch werd de band met Guardiola er niet beter op. "Ik herinnerde Guardiola eraan dat hij nooit een geweldige speler was geweest. Hij had nooit het lef om dingen in mijn gezicht te zeggen. Hij respecteerde mij niet", zei de Kameroener later. Hij vertrok in 2009 naar Inter en schakelde Barcelona en Pep uit in de halve finales van de Champions League.

Lionel Messi
De ruzie met Messi is misschien wel de meest opvallende in de lijst. De Argentijn zou in de tijd onder Pep misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie bij FC Barcelona. Zo dronk hij een keer voor de ogen van Guardiola een blikje cola, terwijl Pep had gezegd dat dat voor wedstrijden niet toegestaan was. "Messi vernederde Guardiola", aldus Hans Backe. "Het was een oorlog die Pep niet kon winnen."

Zlatan Ibrahimovic
De bekendste ruzie van Guardiola is toch wel die met Zlatan Ibrahimovic. De Zweed haalde in zijn biografie keihard uit naar de Spaanse trainer en zei zelfs dat er een ambulance langs het trainingsveld zou moeten staan voor het geval hij op de vuist zou gaan met Pep. "Hij is een lafaard, geen man", aldus de Zweed. "Wie mij koopt, koopt een Ferrari. Hij gebruikte mij alsof ik een Fiat was. Dan had hij een Fiat moeten kopen." De spits vertrok na twee jaar Barcelona naar AC Milan.