Ajax kan op vier posities versterking gebruiken: dertien mogelijke opties

Ajax kan op vier posities versterking gebruiken: dertien mogelijke opties

25-08-2016 14:00
52

Als er één iets duidelijk is geworden tijdens de start van dit seizoen van Ajax, is dat de selectie nog allesbehalve in balans en compleet is. Op vier posities kan de ploeg van coach Peter Bosz nog een directe versterking gebruiken. VoetbalPrimeur bekijkt welke kandidaten voor die posities, zo laat in de transferperiode, nog haalbaar zijn.

De wens om een buitenspeler aan te trekken heeft Ajax al de gehele transferperiode, maar de Amsterdammers laten het halen van versterking op de flanken tot op de laatste dagen aankomen. Interessante spelers als Pione Sisto (naar Celta de Vigo), Marlos Moreno (naar Manchester City en verhuurd aan Deportivo La Coruña en Leon Bailey (blijft bij Genk) zijn inmiddels al onhaalbaar. De opties die overblijven zijn beperkt, wat het risico op paniekaankopen vergroot.

Overigens is de rechtsbuitenpositie niet de enige plek die Ajax kan en eigenlijk moet versterken: het doel zal hoogstwaarschijnlijk worden bezet door Tim Krul, maar het middenveld heeft creativiteit nodig en de backposities snakken naar spelers die meer aanvallende kwaliteiten hebben dan Mitchell Dijks en Kenny Tete, geen types voor het spel dat Bosz probeert te spelen. VoetbalPrimeur kijkt naar welke kandidaten nog haalbaar zijn op Ajax op deze vier posities.

Middenvelder
Of het nu een creatieve centrale middenvelder is die op de plek van Nemanja Gudelj achter Davy Klaassen kan spelen, of een 'tien' die direct achter de voorhoede voor de ideeën moet zorgen: Ajax heeft creativiteit nodig. De meest logische keuze en de speler waar iedereen behalve Ajax zelf in Amsterdam om schreeuwt is natuurlijk Hakim Ziyech. Wie de ploeg ook goed kan gebruiken is een ervaren man als Wesley Sneijder, maar zijn komst lijkt onrealistisch. Een andere, jongere en goedkoper, alternatief van Ziyech: Andreas Pereira, die gehuurd kan worden van Manchester United.

Vleugelspeler
Anwar El Ghazi is te wisselvallig, Vaclav Cerny volgens Bosz nog niet klaar. De spoeling op de rechtsbuitenpositie is zeer dun bij Ajax en dus is de zoektocht naar een flankspeler een logische. Bailey was Plan A, maar hij blijft na het mislopen van de Champions League door Ajax bij Genk. Plan B? Dat zouden spelers als Milot Rashica (Vitesse) en Jeremain Lens (Sunderland), Christian Atsu (Chelsea) en Lucas Pazion (Chelsea) kunnen zijn.

Linksback
Ajax zou naar verluidt ook nog een linksback aan de selectie willen toevoegen. Mitchell Dijks komt onder Bosz nog niet helemaal uit de verf en achter hem zitten 'halve linksbacks' als Nick Viergever en noodalternatieven Jaïro Riedewald en Kenny Tete. Afhankelijk van of Ajax Dijks wil vervangen of dat het een back-up wil, kunnen deze drie linksbacks in aanmerking komen: Ridgeciano Haps, uitblinker bij AZ, Alexander Büttner, spelend bij degradant Dinamo Moskou en nog altijd zoekende naar een nieuwe club en Urby Emanuelson, ervaring, geen werkgever en mogelijk een goede stand-in van Dijks. Ook Patrick van Aanholt, die er sinds woensdag met Javier Manquillo (gehuurd van Atlético Madrid) een concurrent bij heeft bij Sunderland, zou een optie kunnen zijn.



Rechtsback
Op de rechtsbackpositie heeft Ajax met Tete een uitstekende back, maar in het spel dat Bosz voor ogen heeft is hij niet het type dat Ajax beter gaat maken. Verdedigend staat hij zijn mannetje, misschien wel beter dan welke andere verdediger ook, maar Bosz vraagt van zijn vleugelverdedigers lange rushes, goede voorzetten, aanvallende drang. Dat kan Tete niet bieden. Kandidaten die Ajax mogelijk nog kan halen als offensieve rechtsback: Roberto Rosales (Málaga), Leandro Bacuna (Aston Villa) en Vurnon Anita, die met Newcastle in het Championship speelt en bij Ajax nuttig kan zijn op de rechtsbackpositie én het middenveld.



Lees ook: Crisis bij Ajax: dit zijn de vijf dingen waar het misgaat bij de ploeg van Bosz

Welke spelers moet Ajax nog halen volgens jou? Reageer in de comments!