Update: Toplanden krijgen in 2018 vier vaste deelnemers in CL

Update: Toplanden krijgen in 2018 vier vaste deelnemers in CL

26-08-2016 10:48
45

De opzet van de Champions League gaat vanaf 2018 veranderen, door de druk die door grote Europese clubs werd uitgeoefend op de UEFA. Michael van Praag, voorzitter van de Europese voetbalbond, stak zijn nek uit voor onder meer de Nederlandse clubs.

"Als individuele voetbalbonden staan wij aan de zijlijn te kijken met welk resultaat de UEFA en ECA (vertegenwoordigers van Europese topclubs) uiteindelijk naar buiten komen. Het nieuwe format voor de Champions League is een bestuursbeslissing", vertelt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen in De Telegraaf.

Van Oostveen weet dat de KNVB vrijwel machteloos is en ziet dezelfde zorgen bij de UEFA. "Ik begrijp wel de kwetsbaarheid van de UEFA. De Europese bond onderhandelt met een pistool van de ECA op het hoofd", vervolgt de directeur. Grote clubs dreigen zelfs met afscheiding van de Champions League als zij niet meer geld krijgen.

"Michael van Praag is nauw betrokken bij die besprekingen. Hij kan goed overweg met Karl-Heinz Rummenigge van de ECA en is iemand van de consensus", vervolgt Van Oostveen. "Ik geloof er zeker in dat hij de boel bij elkaar houdt." Van Oostveen voegt daar aan toe dat hij in Van Praag de beste kandidaat voor het voorzitterschap van de UEFA ziet.

Update 10:48: Vanaf het seizoen 2018/19 zullen de beste vier voetballanden vier clubs mogen laten deelnemen in de Champions League. Dat maakte de UEFA vrijdagochtend officieel bekend. De vier toplanden zijn op dit moment Spanje, Duitsland, Engeland en Italië. De maatregel gaat over twee seizoenen in, wanneer de nieuwe televisiecontracten van kracht zijn. Volgens de Europese voetbalbond wordt er aan het aantal deelnemers in de Champions League, 32, niets veranderd. Datzelfde geldt voor de opzet van het toernooi.

Lees meer:
De nieuwe opzet van de Champions League
Hoe werkte de coëfficientenlijst?