'Donkere wolken pakken zich samen boven Nederland na Ajax-exit tegen Rostov'

'Donkere wolken pakken zich samen boven Nederland na Ajax-exit tegen Rostov'

26-08-2016 09:59
68

De Nederlandse clubs moeten dit seizoen heel goed gaan presteren in Europa. Aan de vrije val op de coëfficiëntenlijst van de UEFA lijkt maar geen einde te komen. Nederland staat momenteel slechts op een vijftiende plek op de coëfficientenlijst van de UEFA.

Dat zocht Voetbal International uit. Het is zaak voor de Nederlandse clubs om dit seizoen punten te pakken in Europa. Een nieuw fiasco kan er voor zorgen dat de landskampioen in 2018 veroordeeld is tot het spelen van voorrondes voor de Champions League, in plaats van dat de ploeg direct instroomt in de groepsfase van het miljoenenbal.

Dat zou ook betekenen dat de bekerwinnaar zich plaatst voor de derde voorronde van de Europa League. De andere twee Europa League-deelnemers moeten het dan doen met een plek in de eerste en tweede voorronde. Nederland voelt de hete adem van Roemenië, Denemarken en Oostenrijk in de nek. De voorsprong in punten is niet gigantisch groot.

Nederland moet er alles aan doen om zo snel mogelijk weer op de begeerde twaalfde plaats terecht te komen. Deze wordt momenteel bezet door Zwitserland, dat momenteel 5.000 punten meer heeft. De landskampioen mag dan direct doorstromen naar de Champions League. Dit seizoen zijn PSV, Ajax, Feyenoord en AZ actief in Europa.

De vraag is wat er staat te gebeuren als de UEFA een nieuwe opzet voor de Champions League doorvoert. Daarover lees je hier meer.

Lees ook: hoe werkt de UEFA-coëfficiëntenlijst?