Van Basten-vertrek bij Oranje aangekondigd: Ik gun hem deze mooie kans

Van Basten-vertrek bij Oranje aangekondigd: "Ik gun hem deze mooie kans"

30-08-2016 09:31
25

Marco van Basten heeft in een verklaring uitgegeven door de KNVB bevestigd dat hij met de FIFA in gesprek is over een voetbaltechnische functie. "Ik vind dat een eervolle uitnodiging", zegt Van Basten.

Zijn aanstaande vertrek naar de FIFA betekent dat Van Basten opstapt als assistent-trainer bij het Nederlands elftal. "Met Danny Blind heb ik afgesproken dat ik tot uiterlijk de laatste kwalificatiewedstrijd van dit jaar, Luxemburg uit, assistent blijf. Tenzij er voor die tijd een opvolger is gevonden", aldus Van Basten. De wedstrijd tegen Luxemburg vindt plaats op 13 november.

Bondscoach Danny Blind reageert op het besluit van Van Basten. "Natuurlijk ben ik hier niet blij mee. Maar het is een functie die Marco op het lijf is geschreven. En hoewel het voor mij betekent dat ik op zoek moet naar een vervanger, gun ik hem deze mooie kans. Hij heeft in het verleden natuurlijk veel voor het voetbal betekend en kan via de FIFA van grote waarde zijn voor de toekomst van ons voetbal. Ik ken Marco voldoende om te weten dat hij zich honderd procent zal blijven inzetten voor Oranje."

Tegenover Voetbal International geeft Van Basten meer tekst en uitleg over zijn nieuwe baan. Hij zal naar Zwitserland moeten verhuizen, want het betreft een fulltime baan. "Het heeft veel te maken met regelgeving, programmering en scheidsrechters. Dat zijn onderwerpen die bij mij passen en waar ik veel over geschreven heb. Een vaste taakomschrijving ligt er nog niet. De FIFA wil het op maat maken. Mede daardoor is het zeer interessant. Mij lijkt het een mooie uitdaging om zo dicht bij de besluitvorming te kunnen opereren. Ik heb vaker aangegeven dat ik een onafhankelijke liefhebber ben die wezenlijk iets wil doen om het voetbal zuiverder, eerlijker en aantrekkelijker te maken."