'Heb gezien wat voor kloteklusjes hij opknapte voor die verwende internationals'

'Heb gezien wat voor kloteklusjes hij opknapte voor die verwende internationals'

31-08-2016 07:36
8

Aad de Mos en Willem van Hanegem hebben geen goed woord over voor de gang van zaken bij de KNVB. De onrust rond het Nederlands elftal doet hen denken aan het België van enkele jaren geleden, waarvan fans zich ook massaal afkeerden.

"We zijn echt een C-land in de voetbalwereld geworden", zegt De Mos in het Algemeen Dagblad. "Niet alleen qua prestaties, maar dus ook organisatorisch. Als je het mij vraagt, heeft de KNVB het absolute dieptepunt bereikt. Kijk, je kunt eens een keertje een groot eindtoernooi missen. Maar we zetten onszelf nu voor gek. De K van KNVB staat voor Koninklijke. Geen sprake meer van!"

In Zeist rolt momenteel iedereen over elkaar heen, ziet ook Van Hanegem. "Je zou er bijna om moeten lachen als het allemaal niet zo treurig was. Die mensen in Zeist hebben helemaal niets met voetbal. Waar hebben we het over? Zo'n teammanager Hans Jorritsma laten vertrekken. Ik heb toen ik bij de KNVB werkte met eigen ogen gezien wat hij allemaal voor kloteklusjes moest opknappen voor die verwende internationals."

De Mos pleit voor rigoureuze veranderingen. "Gijs de Jong aanstellen als directeur is hét voorbeeld van een vriendendienst. Pak nu de juiste mensen die bij clubs iets hebben bewezen, zoals de Belgen hebben gedaan. En schroom niet voor dubbelfuncties te kiezen. Waarom zou Toon Gerbands niet én bij PSV én bij de KNVB zijn visie kunnen neerleggen? En Danny Blind? Die zou ik gewoon laten zitten."