Bosz: 'Onterechte rode kaart kun je moeilijk charme van het spel noemen'

Bosz: 'Onterechte rode kaart kun je moeilijk charme van het spel noemen'

21-09-2016 11:52
6

Wanneer Ajax en Willem II het woensdagavond tijdens de eerste ronde van de KNVB-Beker tegen elkaar opnemen vindt er een wereldprimeur plaats. Voor het eerst wordt er gebruik gemaakt van de zogeheten videoscheidsrechter, een initiatief dat Ajax-trainer Peter Bosz luid toejuicht.

"Voor het hele betaalde voetbal is dit een goede zaak", vertelt Bosz in gesprek met Ajax TV. "Afgelopen weekend kreeg Go Ahead Eagles bij Vitesse een penalty tegen door een handsbal die wij een dag later met Mitchell Dijks tegen Heracles Almelo ook hadden. Een scheidsrechter die dit met behulp van beelden terug kan kijken zou een perfecte uitkomst zijn. In een hele korte tijd kun je beslissen of cruciale besluiten van scheidsrechters de juiste zijn."

"Ik snap er dan ook niks van dat er mensen tegen de komst van de videoscheidsrechter zijn. Dit 'kamp' dat tegen is zou als argument aandragen dat foute beslissingen van scheidsrechters bij het charme van het spel horen. Dat vind ik onzin. Als jij onterecht een rode kaart krijgt kun je dat moeilijk het charme van het spel noemen", aldus Bosz, die vindt dat voetbal ten opzichte van andere sporten flink achterloopt.

"Voetbal is een conservatieve sport. Aan de ene kant is het goed dat het spel zijn complexiteit behoudt, maar aan de andere kant mag er heus weleens meer innovatief gedacht worden. De hockeysport is daar een goed voorbeeld van, die lopen qua technische hulpmiddelen flink voor op het voetbal. Bij het hockey gaat het zo snel allemaal, het is het kijkplezier ook alleen maar ten goede gekomen", besluit de trainer van de Amsterdammers.