Ziyech schiet er net als Gudelj op los in Eredivisie, Mayi en Schaars opvallend

Ziyech schiet er net als Gudelj op los in Eredivisie, Mayi en Schaars opvallend

23-09-2016 10:00
2

Welke Eredivisie-spelers schieten het meest richting doel, wiens passes komen bijna altijd aan en welke doelman moet het vaakst ingrijpen? VoetbalPrimeur bekijkt de alternatieve statistieken van spelers in de Eredivisie na zes speelronden.

Lees ook: Ajax koning passing, Feyenoord club met de meeste gecreëerde kansen

Meeste schoten
Of het nu bij Ajax of FC Twente is, als 'tien' of rechtsbuiten, Ziyech neemt dit seizoen tot nu toe het meest het doel onder vuur. Twee opvallende namen in dit lijstje: Gudelj, natuurlijk de vrije trappennemer van Ajax, én de altijd actieve Falkenburg.

Hoogste Schotaccuraatheid
Ziyech schiet dan wel het meest, maar tussen de palen belanden de meeste van zijn ballen niet. Kevin Mayi is de absolute uitblinker in het mikken tussen op doel, al resulteerde dat opvallend genoeg in slechts twee goals. Natuurlijk Davy Klaassen, maar ook Enes Ünal schieten met scherp.

Meeste gecreëerde kansen
Edouard Duplan, Iliass Bel Hassani en Ziyech hebben dit seizoen de meeste kansen gecreëerd met een belangrijke pass of voorzet. Maar Steven Berghuis overlegt de meest opvallende statistiek. Hij creëerde al vijftien kansen en deed dat in veel minder speelminuten dan wie dan ook. Per 90 gespeelde minuten was hij goed voor meer dan vier gecreëerde kansen.

Meeste succesvolle passes
Het zijn de centrale verdedigers en verdedigende middenvelders die het zuiverst in hun passing zijn. Jaïro Riedewald gaf de meeste succesvolle passes: 409, wat neerkomt op een succespercentage van 93 procent. Ook nummer drie Isimat-Mirin ziet 93 procent van zijn ballen aankomen, maar hij gaf minder passes.

Meeste intercepties
Ook hier weer Riedewald als lijstaanvoerder. Maar ook aandacht voor Schaars, die naast zijn zuivere passing ook bijzonder vaak een interceptie maakt en ontzettend belangrijk is voor Heerenveen.

Meeste clean sheets
Zoet en Jones hielden dit seizoen het meest de 'nul', met Kortsmit daar verrassend dicht achter. Van de twee doelmannen Zoet en Jones maakte laatstgenoemde de meeste reddingen.

Meeste reddingen
Dit lijstje zegt twee dingen: één, de verdedigingen van deze clubs laten nog wel eens een steekje vallen. Twee, de keepers staan er dan wel vaak om hun ploeg te redden. Van Leer moest bij Roda al 24 keer ingrijpen. Opvallend: Jones staat ook in dit rijtje met twintig reddingen. Die vier clean sheets heeft hij dus vooral aan zichzelf te danken.



Statistieken: Squawka

Lees ook: Ajax koning passing, Feyenoord club met meeste gecreëerde kansen