KNVB legt Willem II videoscheids-regels uit na kritiek: Kan worden overruled

KNVB legt Willem II videoscheids-regels uit na kritiek: "Kan worden overruled"

22-09-2016 18:23
44

Het debuut van de videoscheidsrechter in Nederland is niet geruisloos verlopen. Op advies van videoscheids Pol van Boekel besloot arbiter Danny Makkelie woensdagavond tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en Willem II Anouar Kali met rood van het veld te sturen.

Dat leverde kritiek op van de Tilburgers, die de schorsing van drie duels (waarvan één voorwaardelijk) aanvechten. Willem II vindt dat de videoscheidsrechter in dit geval niet geraadpleegd had mogen worden, omdat de arbiter op het veld de situatie al had waargenomen en Kali met geel had bestraft. Donderdagavond komt de zaak voor de tuchtcommissie.

De KNVB reageert tegenover de NOS op het standpunt van Willem II en zegt dat de videoscheids gewoon mocht ingrijpen. "In het geval van een zogenoemde clear mistake - wel of geen doelpunt, een penalty of een rode kaart - kan de arbiter ongevraagd advies krijgen en dus worden overruled", aldus woordvoerder Koen Adriaanse van de KNVB. Volgens Adriaanse doet het er dan niet toe of de scheidsrechter op het veld al een beslissing heeft gemaakt.