Ajax gooit het over nieuwe boeg met Weijland: eSports is miljoenenbusiness

Ajax gooit het over nieuwe boeg met Weijland: eSports is miljoenenbusiness

23-09-2016 12:30
12

Ajax verraste donderdag met het vastleggen van Koen Weijland, de eerste officiële eSporter in Nederland die bij een voetbalclub tekent. Met een grootse aankondiging, een officieel rugnummer en een plek in de Ajax-kleedkamer blijkt uit alles dat de Amsterdamse club eSports serieus neemt. Maar wat is eSports eigenlijk?

Wat is eSports?
Bij eSports-toernooien nemen teams van gamers het in stadions of zalen tegen elkaar op. Jaarlijks worden er bijna 3000 toernooien georganiseerd, die door duizenden mensen worden bezocht en door miljoenen mensen online of via televisie worden gevolgd. League of Legends is verreweg het meest populaire spel, gevolgd door Dota 2. Bij League of Legends nemen twee teams van vijf het tegen elkaar op in een online slagveld. Het prijzengeld is enorm: het winnende team op het WK strijkt één miljoen dollar op. De afgelopen WK-finale werd door liefst 36 miljoen mensen bekeken. eSports is groot geworden in Zuid-Korea en heeft sindsdien zijn weg gevonden naar Taiwan, China, Amerika en ook Europa.

Wedden

Meer odds

De rol van FIFA
FIFA behoort niet tot de grootste eSports ter wereld. De reden daarvoor is de game zelf: bij spellen als League of Legends en Dota 2 gaat het honderd procent om de skills van de spelers, bij FIFA is er ook een grote kansfactor omdat je als gamer maar één speler tegelijk kan zijn op het veld, en de tien andere spelers door de computer bestuurd worden. Toch is ook de ster van FIFA in eSports rijzende. De finale van FIFA Interactive World Championship 2016 in New York werd live gestreamd op YouTube en Twitch en was ook op FOX Sports 1 in de Verenigde Staten te zien. De Deen Mohamad Al-Bacha is de regerend wereldkampioen: hij won de editie van 2016 en kreeg twintigduizend dollar en een ticket voor het gala van de FIFA Ballon D'Or.

De bizarre ontknoping van de WK-finale (die over twee duels werd gespeeld) van 2016

In het profvoetbal
Sinds dit jaar mengen profclubs zich serieus in de wereld van eSports. VfL Wolfsburg contracteerde in 2015 al een Duitse FIFA-speler, voegde daar begin dit jaar een Britse FIFA-gamer aan toe en heeft inmiddels een heel team van eSporters samengesteld die de club gaan vertegenwoordigen op grote eSports-evenementen. Al snel maakten ook andere clubs hun intrede: Schalke 04 kocht een League of Legends-team, genaamd Elements, en West Ham United was voor de zomer de eerste Engelse club met een FIFA-gamer. Ook clubs als Manchester City, Borussia Dortmund en Sporting Portugal hebben inmiddels gamers in de gelederen.

In de media
Ook in de media wordt eSports langzaam maar zeker opgepakt. Sinds maart dit jaar zendt FOX Sports in Nederland eSports-evenementen uit zoals de YoungCapital Dutch College League en de FIFA Interactive World Cup. In het buitenland zijn ESPN en FOX al groot in het uitzenden van de evenementen, die worden omgeven door voor- en nabeschouwingen, analyses en live-commentaar. In Amerika kijken er tientallen miljoenen naar de grote finales van League of Legends, meer dan bijvoorbeeld naar de finales van de NBA.

In Nederland
Met het vastleggen van Weijland begeeft nu ook Ajax zich in de wereld van eSports. De Amsterdammers zullen zeker niet de enige blijven: PSV kondigde deze zomer al aan de zoektocht naar een eSporter te zijn begonnen en organiseert later dit jaar een toernooi. De eSporters van Ajax en PSV zullen op nationale en internationale toernooien hun clubs gaan vertegenwoordigen. Marketingtechnisch een handige zet van de clubs, maar het gaat bij eSports vooral om presteren. Ook al is het virtueel: eSports is bovenal topsport.