'Vorig seizoen reikte ik de VP-award uit aan Ziyech, nu ben ik zijn collega'

'Vorig seizoen reikte ik de VP-award uit aan Ziyech, nu ben ik zijn collega'

23-09-2016 18:30
19

Donderdag 22 september was een bijzondere dag voor Koen Weijland. De YouTuber en presentator van VoetbalPrimeur tekende een contract voor twaalf maanden bij Ajax, waar hij aan de slag gaat als de eerste E-sporter ooit bij een Nederlandse voetbalclub. Sindsdien is het niet meer rustig geworden.

Ruben Winkels
AMSTERDAM

Na zijn presentatie bij Ajax werd Weijland van hot naar her getrokken, met als afsluiting van de dag een optreden in RTL Late Night van Humberto Tan. "Dat was het spannendste van de hele dag", vertelt hij aan VoetbalPrimeur. "Ik vind RTL Late Night het hoogst haalbare op de Nederlandse televisie, dus de zenuwen gierden wel door mijn lijf. Maar toen ik aan de beurt was was het weg. Lullen lukt altijd wel."

Welkom bij de Ajax-familie
In de middag werd Weijland ontvangen door de Ajax-selectie. "Ook dat was natuurlijk spannend: hoe zouden ze me ontvangen? Misschien zaten ze helemaal niet op me te wachten. Maar ik ontmoette de spelers buiten bij De Toekomst en iedereen was heel enthousiast en heette me welkom. Kenny Tete zei: Welkom bij de Ajax-familie. Ze vonden het oprecht leuk dat ik erbij ging horen. Men zegt weleens: Ajax, kille club. Maar daar klopt niets van. Ik heb het gevoel dat ik welkom ben, hoewel ik natuurlijk een minder belangrijke aankoop ben dan bijvoorbeeld Hakim Ziyech."

Met drie Mercedessen vertrok de Ajax-versterking vervolgens met zijn nieuwe ploeggenoten naar de FIFA Experience. In de halve finale was Donny van de Beek verrassend te sterk. "Ja, een tegenvaller. Maar ik weet bijna zeker dat ze m'n R1 en R2 hadden omgedraaid, waardoor ik steeds de bal stiftte als ik in de buurt van de goal kwam. Voetbalhumor hè. En het was leuk dat Appie Nouri uiteindelijk won. Bij hem lukt alles deze week", doelt hij op het debuut met doelpunt van het Ajax-talent.

Na zijn - naar eigen zeggen - 'droomdag' volgde een korte nacht: vrijdagochtend ging het circus vrolijk door met cameraploegen van Editie NL en het Jeugdjournaal op het kantoor van VoetbalPrimeur, de uitvalsbasis van Weijland. "Wat ik van alle de aandacht vind? Ik zal niet ontkennen dat ik iemand ben die graag in het middelpunt staat. Het is ook zo dat allerlei mensen je opeens weten te vinden, mensen waarvan je jaren niets meer hebt gehoord. Ook dames die niet meer met mij wilden praten, maar beseften dat ze mijn nummer in hun telefoon hebben. Maar goed, er zijn ergere dingen."

VoetbalPrimeur en Ajax
Het is snel gegaan met Weijland. Alhoewel, hij staat al jaren aan de FIFA-top. Zijn erelijst: vijf Nederlandse titels en nummer 1 van de wereld in 2010, 2011 en 2015. Hij speelt dit seizoen onder de vlag van Ajax op verschillende nationale en internationale FIFA-toernooien. Toch heeft de geboren Arnhemmer pas een jaar een groot podium. Met zijn snel groeiende YouTube-kanaal Koen Weijland geeft hij tutorials, doet hij livestreams en neemt hij het op tegen Eredivisie-voetballers.

"Naast Ajax blijf ik natuurlijk YouTuber. Mijn belangrijkste doel is dat ik weer de allerbeste word in FIFA. En ik ben heel trots op wat ik het afgelopen jaar heb bereikt", zegt hij met lichte verbazing in zijn stem tegen deze website. "Ik heb Ajax nooit als optie gezien, simpelweg omdat dit niet bestond. Dat ik de eerste E-sporter die wordt gecontracteerd door een voetbalclub maakt het extra bijzonder. Daarnaast heb ik ook presentatie-ambities. Grappig: aan het einde van het vorige seizoen heb ik de VP-award uitgereikt aan Hakim Ziyech. Nu ben ik zijn collega."

De beste zijn betekent voor Weijland het winnen van internationale FIFA-toernooien. Na de Champions League van 1995 lukte dat Ajax niet meer, al was dat op een ander level. "Ik hoop dat de Ajax-spelers dit seizoen de Europa League winnen. Ik weet zeker dat ze daartoe in staat zijn. Mocht ze dat niet lukken, dan zou ik het fantastisch vinden als ik degene ben die de club weer een internationale prijs bezorgt. Dat is mijn droom."

Lees ook: Ajax gooit het over nieuwe boeg met Weijland: eSports is miljoenenbusiness