Plannen Van Basten afgeschoten: Dergelijke ideeën zijn zonde van de tijd

Plannen Van Basten afgeschoten: "Dergelijke ideeën zijn zonde van de tijd"

27-09-2016 08:31
29

Marco van Basten, de nieuwe Chief Officer for Technical Development bij de FIFA, wil af van de buitenspelregel. Dat is algemeen bekend, maar is dat wel zo verstandig?

In zijn nieuwe rol bij de wereldvoetbalbond bekijkt Van Basten welke ontwikkelingen het voetbal aantrekkelijker maken. De buitenspelregel afschaffen doet dat niet, vindt oud-scheidsrechter Mario van der Ende.

"Ken je de ouderwetse balletjesafwachters van vroeger op het schoolplein nog? Nou, die stonden nu op het voetbalveld", zegt hij tegen Metro. "Daardoor was er veel minder dynamiek. Bovendien werd het veld heel lang en was het voor de spelers en scheidsrechters nauwelijks te belopen. Zelfs Usain Bolt zou het lastig hebben gehad om het allemaal bij te kunnen benen."

Een lobby van Van Basten voor het afschaffen van buitenspel heeft volgens Van der Ende weinig zin. Scheidsrechters schieten het idee af en ook de technische commissie. "Bij de FIFA hoeven ze dus niet te experimenteren met wedstrijden waarin je helemaal geen buitenspel kunt staan. Dan wordt het veld nóg groter. Ik vind het heel vreemd dat iemand als Van Basten voetbal liever zonder buitenspel ziet. Dergelijke ideeën zijn zonde van de tijd."