Ajax-opponent Standard onder de loep: uitblinker op de flank, spitsen in vorm

Ajax-opponent Standard onder de loep: uitblinker op de flank, spitsen in vorm

29-09-2016 11:30
3

Tienvoudig Belgisch kampioen Standard Luik komt donderdagavond op bezoek in Amsterdam. Na een chaotische competitiestart lijkt de eerder deze maand aangestelde trainer Aleksandar Jankovic het team aardig op de rit te hebben. Waar moet Ajax waakzaam voor zijn en welke spelers verdienen extra aandacht? VoetbalPrimeur klopte aan bij de collega's uit België en wierp een uitgebreide blik op Les Rouches. 

Chaos troef in Luik bij de start van het nieuwe seizoen. Het boterde totaal niet tussen trainer Yannick Ferrera en het bestuur van Standard. Na vijf competitieduels (zes punten) verloor de Spaans-Belgische coach - die vorig seizoen nota bene nog de Belgische beker won - zijn baan. "Ferrera werd niet gesteund door het merendeel van het bestuur, wat al vanaf de eerste dag in de voorbereiding voor problemen zorgde", vertelt Vincent Haegeman, redacteur van VoetbalPrimeur.be. "Het was eigenlijk wachten tot de resultaten zo slecht waren dat ze hem konden buiten gooien."

Binne no time werd de 44-jarige Jankovic bij KV Mechelen losgeweekt. Onder het bewind van de Serviër gaat het goed met Standard in de competitie: drie wedstrijden, drie zeges én geen enkele tegentreffer. De eerste speelronde van de Europa League leverde een gelijkspel op. Celta de Vigo werd op Sclessin op 1-1 gehouden. Teleurstelling was er ook: vorige week ging bekerhouder Standard bij Tweedeklasser Geel onderuit in het bekertoernooi.  

Niettemin lijkt Jankovic zijn zaakjes inmiddels aardig voor elkaar te hebben. "De verdediging staat plots als een huis. Die sterke defensie komt vooral door twee zomeraankopen: Konstantinus Laifis en William Soares", aldus Haegeman. "De ster van de verdediging is echter Alexander Scholz, een Deen. Dat is een heel slimme speler. Hij staat altijd goed in positie en is voetballend ook dik in orde." Een aanvalsmachine is Standard zeker niet. Hoewel Jankovic deze week vertelde dat zijn elftal in de Arena 'gaat spelen om te winnen', lijkt het meer voor de hand te liggen dat de gasten op de counter zullen spelen. 

De sterspelers
Rechtshalf Mathieu Dossevi (28) is bij Standard de man met de ideeën en de acties. "Hij heeft alles. Dossevi is behoorlijk snel, heeft een goede dribbel, een uitstekende techniek en een heel goede voorzet. Hij kan ook zelf een goal maken", vertelt Haegeman. Dossevi (foto onder) werd in Frankrijk geboren, maar vanwege zijn Afrikaanse roots is de rechtspoot international van Togo. In 2015 pikte Standard hem op bij het Griekse Olympiakos. 

Aanvoerder Adrien Trebel is volgens Haegeman 'echt de motor van Standard'. De 25-jarige Fransman speelt sinds 2014 in Luik. "Hij verovert ballen en verdeelt het spel. Trebel s linksvoetig en heeft een uitstekende trap en lange pass in huis."

"Benito Raman is de man in vorm. Het is een talentvolle aanvaller, iemand die nog wat mediatraining nodig heeft. In het verleden is Raman een paar keer negatief in het nieuws gekomen door domme uitspraken", vervolgt Haegeman. "Hij scoorde de voorbije twee competitieduels. Zijn grootste troef: hij is razendsnel. Zeker tijdens uitduels kan Standard daar van profiteren."

https://gyazo.com/982fdc870f8a4a740adc2d1f29c733d6

Bekende namen
Eyong Enoh is een naam die Ajacieden en Nederlandse voetballiefhebbers bekend in de oren zal klinken. De Kameroener stond tussen 2008 en 2014 onder contract in Amsterdam en speelde zo'n honderd competitieduels namens de club. In de seizoenen 2009/10 en 2010/11 - het eerste kampioensjaar van Frank de Boer - was de controleur basisspeler. Na uitstapjes bij Fulham en Antalyaspor belandde hij in augustus 2014 bij Standard.

Ook bij de 24-jarige spits Ishak Belfodil gaat er een belletje rinkelen. De Algerijn was ooit hét talent van Olympique Lyon. Belfodil brak echter niet door in Frankrijk en verkaste na avonturen in Italië (Bologna, Parma, Internazionale, Livorno) naar Baniyas SC, een club uit de Verenigde Arabische Emiraten die tot voor kort ook Royston Drenthe in de gelederen had. Standard hengelde hem eind augustus transfervrij binnen. 

Vleugelaanvaller Junior Edmilson - in Luik geboren, van Braziliaanse komaf - werd eerder dit jaar nog gelinkt aan Ajax. Het was echter Standard dat hem overnam van Sint-Truiden. De 36-jarige Jean-François Gillet was afgelopen zomer derde doelman van België op het EK. De goalie vergaarde in 2013 bekendheid door een schorsing van 43 maanden (!) vanwege betrokkenheid bij een omkoopschandaal. In dienst van het Italiaanse Bari zou Gillet zich hebben laten omkopen. Uiteindelijk werd zijn schorsing teruggebracht naar dertien maanden. 

De zwaktes
De backposities - dáár is Standard met name te pakken, meent Haegeman. "Op rechts staat Collins Fai, een sneltrein, maar positioneel niet de beste. Hetzelfde geldt voor Darwin Andrade op links. Hij is de opvolger van voormalig Ajacied Jelle Van Damme, maar komt verdedigend ook niet super uit de verf. In hun rug ligt er zeker ruimte."

Het vertrek van spits Ivan Santini - hij verkaste in augustus naar het Franse Caen - was een klap in het gezicht van Standard. Zonder de Kroatische targetman is het voor Jankovic - en eerder ook zijn voorganger Ferrera - duidelijk nog zoeken naar de juiste samenstelling in de Standard-voorhoede. Aankoop Belfodil laat tijdens zijn eerste weken in Luik zien dat hij wellicht de perfecte opvolger is van Santini. Zijn eerste drie duels in de Belgische Jupiler Pro League leverden twee goals op.