De Eredivisie-vertrekkers: ongelukkige Diks en Maher, veel bankzitters

De Eredivisie-vertrekkers: ongelukkige Diks en Maher, veel bankzitters

05-10-2016 10:00
18

Arek Milik vertrok afgelopen zomer uit de Eredivisie en heeft de stap naar Napoli moeiteloos gemaakt, Vincent Janssen oogst lof maar wacht nog altijd op zijn eerste Premier League-goal bij Tottenham Hotspur en Jasper Cillessen zit vooral op de bank bij FC Barcelona. Maar hoe doen de spelers het die in hun schaduw afgelopen zomer van de Eredivisie naar het buitenland trokken? VoetbalPrimeur zet er 15 op een rij.

Timo Letschert (FC Utrecht > Sassuolo)
Letschert pakt sinds zijn miljoenenoverstap naar de Serie A wel zijn minuutjes, maar een basisspeler is hij allerminst. In Italië zat hij vijf duels op de bank en mocht hij op 21 september pas voor het eerst in de basis beginnen. In de twee duels die hij mocht starten (tegen Chievo en AC Milan) verloor Sassuolo twee keer en incasseerde het zes goals. In de Europa League-groepsfase speelde Letschert tot nu toe alle wedstrijden.

Markus Henriksen (AZ > Hull City)
Ook Henriksen is, sinds zijn overstap op deadlineday, niet meteen basisspeler bij zijn nieuwe club. Hij maakte op 21 september tegen Stoke City in de League Cup zijn debuut en speelde sindsdien als basisspeler tegen Chelsea (0-2 verlies) en als invaller tegen Liverpool (5-1 verlies).

Kevin Diks (Vitesse > Fiorentina)
Voor Diks is de overstap naar de Serie A vooralsnog ongelukkig uitgepakt. De back werd door Fiorentina niet ingeschreven voor het Europa League-toernooi en zat in de Serie A zeven keer op de bank zonder in te vallen. Diks wacht dus nog altijd op zijn debuut.

Viktor Fischer (Ajax > Middlesbrough)
Middlesbrough draait ondanks de vele versterkingen slecht in de Premier League en Fischer heeft het tij nog niet kunnen keren. De Deen is ook lang geen vaste waarde. Hij mocht twee keer starten maar werd die twee keer ook vroegtijdig uit het veld gehaald. Tel daarbij twee invalbeuren op en Fischer zit op minder dan 140 speelminuten bij Middlesbrough.

Jerson Cabral (FC Twente > Bastia)
Ook in het geval van Cabral is er geen sprake van een status als vaste basisspeler. Sinds zijn vertrek naar het Franse Bastia mocht hij drie keer een paar minuutjes invallen. De invalbeurt van veertien minuten tegen Caen eind augustus was zijn langste.

Vako Qazaishvili (Vitesse > Legia Warschau)
De door Vitesse verhuurde Qazaishvili is nog niet zo heel lang in Warschau. Hij kreeg een basisplaats tijdens de 0-6 oorwassing tegen Borussia Dortmund in de Champions League (en werd na een uur gewisseld) en mocht veertien minuutjes invallen in de Poolse competitie.



Adam Maher (PSV > Osmanlispor)

Het was het doel van de verhuurde Adam Maher om in Turkije weer eindelijk het vertrouwen als basisspeler op de nummer tien positie te krijgen. Bij Osmanlispor krijgt hij dat echter niet, met in totaal 33 speelminuutjes in drie invalbeurten in de Turkse competitie en een halfuur aan speeltijd in de Europa League, waarin hij overigens wel scoorde tegen FC Zürich.

Jeffrey Bruma (PSV > VfL Wolfsburg)
Pas de eerste in dit rijtje die wél een vaste basisplaats heeft bij zijn nieuwe club. De prestaties van Wolfsburg, die vallen met een dertiende plek in de Bundesliga tegen, maar Bruma is al niet meer weg te denken uit het defensieve hart bij de club.

Ricardo van Rhijn (Ajax > Club Brugge)
Van Rhijn wordt met de week belangrijker voor zijn Belgische werkgever met als hoogtepunt het scoren van de winnende treffer afgelopen weekend tegen Gent met een weergaloze vrije trap. De oud-Ajacied begon het seizoen als bankzitter maar is inmiddels een vaste waarde. De van NEC overgekomen Anthony Limbombe speelt vooralsnog vaak als invaller.

Mike van der Hoorn (Ajax > Swansea City)
Van der Hoorn moest lang wachten op zijn Premier League-debuut en toen dat moment eindelijk kwam, anderhalve week geleden tegen Manchester City, veroorzaakte hij ongelukkig een penalty. Afgelopen weekend stond hij echter opnieuw in de basis tegen Liverpool. Er gloort hoop voor Van der Hoorn na een stroeve start.

Ruud Boymans (FC Utrecht > Al Shabab)
Het seizoen in de Verenigde Arabische Emiraten is nog niet zo heel lang bezig, maar Boymans heeft er in twee duels alweer een doelpuntje inliggen en scoorde bovendien al twee keer in het bekertoernooi. Aan doelpunten nooit een gebrek bij Boymans.

Christian Santos (NEC > Alavés)
Doelpunten maken was ook een specialiteit van Santos vorig seizoen in de Eredivisie, maar nog niet bij zijn nieuwe club Alavés in Spanje. Bij de promovendus mocht hij vier keer invallen zonder dat hij wist te overtuigen én te scoren. Opvallend genoeg verloor Alavés wel slechts één keer met Santos binnen de lijnen.

Joey van den Berg (sc Heerenveen > Reading)
Het was een opvallende overstap van Van den Berg naar het Championship, maar voor de oud-Heerenveen-speler zelf pakt het goed uit bij Reading, de club van manager Jaap Stam. Van den Berg begon het seizoen als centrale verdediger maar wordt inmiddels weer ingezet op zijn favoriete positie op het defensieve middenveld.

Piet Velthuizen (Vitesse > Hapoel Haifa)
Na twee seizoenen op de bank komt Velthuizen in Israël bij Hapoel Haifa eindelijk weer aan spelen toe. In de competitie incasseerde hij zes goals in zes duels. Afgelopen weekend werd hij al na veertig minuten gewisseld vanwege een blessure.

Nicolai Boilesen (Ajax > FC Kopenhagen)
Sinds zijn langverwachte vertrek bij Ajax, waar Boilesen al nooit meer aan spelen toekwam, wacht de linksback ook nog altijd op zijn eerste speelminuten bij FC Kopenhagen. Hij wordt nog niet fit genoeg bevonden voor een selectieplek en heeft bovendien loodzware concurrentie van de door de internationale top gevolgde Ludwig Augustinsson.