Ajax heeft het zwaarder dan Feyenoord tot de winterstop, PSV licht schema

Ajax heeft het zwaarder dan Feyenoord tot de winterstop, PSV licht schema

15-10-2016 11:30
11

De Eredivisie is acht speelronden onderweg en telt, met dit weekend meegerekend, nog liefst negen competitieronden voordat de winterstop ingaat. Feyenoord heeft nog altijd de perfecte score en dus ook de beste papieren op het winterkampioenschap, maar Ajax en PSV zijn in de achtervolging. Hoe zien de Eredivisie-programma’s van de top-drie clubs tot de jaarwisseling eruit?

Net als dit seizoen kende Feyenoord ook tijdens de afgelopen voetbaljaargang een uitstekende seizoenstart, maar werd het (enorme) verval vlak voor de winterstop ingezet met een nederlaag tegen NEC, en na de onderbreking doorgezet met nog eens zes competitienederlagen. Een goede reeks tot de winter zegt dus niet alles, maar Feyenoord is dit seizoen zo goed op dreef dat het winnen van de wintertitel in ieder geval een realistisch scenario is voor de Rotterdammers.

Van de top-drie clubs heeft Ajax het zwaarste programma tot de winterstop en PSV het makkelijkste schema. Feyenoord wacht ook nog een aantal lastige wedstrijden in de resterende negen speelronden tot de feestdagen. VoetbalPrimeur zet de programma's op een rij.

1. Feyenoord (8 duels - 24 punten)
Bij Feyenoord zit de crux 'm vooral in de komende twee weken. Na het treffen met NEC van zondag wachten twee loodzware wedstrijden voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst met de Klassieker tegen Ajax en de thuiswedstrijd tegen het verrassend presterende sc Heerenveen, dat PSV twee weken geleden niet voor niets van de zege hield. Vlak voor de winterstop wacht nog een lastig bezoek aan AZ en ook de wedstrijden tegen FC Utrecht (uit) en Vitesse (thuis) worden zware testen voor de Rotterdammers.

2. Ajax (8 duels - 19 punten)
Bij Ajax hebben ze de moeilijkste wedstrijden tijdens de eerste competitiehelft nog te gaan. Waar PSV en Feyenoord al een topper gespeeld hebben, moet Ajax nog tegen beide concurrenten aantreden. Eerst uit bij Feyenoord (23 oktober) en in de laatste wedstrijd voor de winterstop thuis tegen PSV, een mogelijk cruciale wedstrijd in het af- of aanhaken om het kampioenschap. Maar dat is niet alles voor de ploeg van coach Peter Bosz: er wachten ook nog twee zéér moeilijke uitwedstrijden tegen subtoppers AZ en sc Heerenveen en daarnaast moet het in Enschede ook nog maar even zien af te rekenen met FC Twente.

3. PSV (8 duels - 17 punten)
PSV staat er het slechts voor van de top-drie clubs, maar heeft tot de winterstop nog wel het makkelijkste programma. Eigenlijk springt er voor de Eindhovenaren vooral één wedstrijd in het oog: de kraker tegen Ajax op 18 december. Het bezoek aan Vitesse en de thuiswedstrijd tegen FC Twente kunnen daarnaast ook nog wel problemen opleveren. De rest van het programma bestaat uit wedstrijden die normaal gesproken door PSV gewonnen móéten worden.