PSV treft Bayern in 'negatief sfeertje': hier ligt kansje voor ploeg van Cocu

PSV treft Bayern in 'negatief sfeertje': hier ligt kansje voor ploeg van Cocu

18-10-2016 15:00
16

Om nu te zeggen dat er een enorme crisis is bij Bayern München, nee, dat gaat wat ver. Maar er zijn wel degelijk ernstige zorgen over het spel van de ploeg van trainer Carlo Ancelotti richting het treffen van PSV van komende woensdag in de Champions League.

Bayern München heeft al drie wedstrijden op rij niet gewonnen en liet de fans afgelopen weekend schrikken door niet verder dan een 2-2 gelijkspel te komen op bezoek bij tien man van Eintracht Frankfurt. Er hangt sindsdien een raar sfeertje rond de club. Ja, Bayern staat gewoon aan kop in de Bundesliga met twee punten voorsprong op Köln, en ja, het voetbalt best goed, maar het gevoel bij de ploeg, criticasters en fans is anders.

Er is iets mis bij het weinig overtuigende Bayern sinds Guardiola is vertrokken en na het 2-2 gelijkspel in Frankfurt is iedereen in en rond de club op zoek naar een verklaring. Wat heeft ervoor gezorgd dat het gevoel van dominantie, zowel in prestaties als in het spel, heeft doen verdwijnen?

Trainerswissel 
Hoewel op het eerste oog weinig veranderd is sinds Carlo Ancelotti het heeft overgenomen van Pep Guardiola, zijn er wel degelijk verklaringen aan te wijzen voor het feit dat het onder de Italiaan minder soepel loopt dan onder zijn Spaanse voorganger. De poppetjes zijn nagenoeg hetzelfde gebleven, de formatie ook, maar de speelwijze is onder Ancelotti veranderd.

De Suddeutsche Zeitung legt het probleem vooral bij de invulling van de backposities. Onder Guardiola trokken de backs David Alaba en Philipp Lahm in balbezit naar het centrale middenveld om een blok te vormen samen met Xabi Alonso. Doel was om het centrum ten alle tijden te beheersen, het 'masterplan' van Guardiola. Het gevolg daarvan is dat er altijd aanspeelpunten zijn en het centrum zo volgebouwd is dat er snel druk kan worden gegeven bij balverlies.

Makkelijk door Bayern 'heen te voetballen'
Ancelotti laat zijn backs niet 'knijpen' naar het middenveld maar stuurt ze als veredelde buitenspelers naar voren, richting de achterlijn. Tegelijkertijd moeten de vleugelspelers (bijvoorbeeld Robben op rechts) naar binnen trekken. Maar omdat het middenveld niet extra bezet is met vliegende backs Alaba en Lahm, slaagt Bayern er niet meer in zijn tegenstander met hoge pressie in een houdgreep te houden. Eintracht Frankfurt kon zich zo bijzonder eenvoudig door het middenveld heen voetballen in de omschakeling. Bayern mist bovendien de spelintelligentie van Alaba en Lahm op het middenveld, nu ze van achterlijn naar achterlijn moeten rennen.


Arturo Vidal is een twijfelgeval voor het duel met PSV en is daardoor uit de verwachte opstelling gelaten.

Waar ligt het kansje voor PSV?
De 1-0 nederlaag tegen Atlético Madrid in de Champions League was het begin van het dipje waar Bayern nu in verkeert. Atlético is een ploeg die uitstekend gedisciplineerd kan verdedigen en razendsnel kan toeslaan uit de counter. En daar ligt dan ook de sleutel voor PSV tot een eventueel stuntje in München. Maak de zones druk voor de opkomende backs, de naar binnen trekkende buitenspelers en sluipschutter Robert Lewandowski en in de counter zullen er mogelijkheden liggen op het uit elkaar te spelen centrale middenveld van Bayern. Dit vergt een 'typisch Europese' speelstijl waar PSV ervaring mee heeft.

Nog steeds een bijna-onmogelijke horde
Tegen Frankfurt was het spel ver ondermaats, maar over het algemeen laat Bayern wel in grote fases van wedstrijden uitstekend voetbal zien. Buiten de zorgen over de speelwijze en het feit dat de ploeg teveel op de individuele klasse van bepaalde spelers leunt, zijn er ook genoeg lichtpuntjes dit seizoen. Joshua Kimmich bijvoorbeeld, een van die spelers met die individuele klasse. Het toptalent zal tegen PSV hoogstwaarschijnlijk samen met Thiago het middenveld van Bayern voor defensieve middenvelder Xabi Alonso en scoorde al vier keer dit seizoen. Daarnaast is er natuurlijk de terugkeer van Robben: op tijd fit en gebrand op een resultaat tegen zijn oude club. Het is een gunstige fase voor PSV om Bayern te treffen, maar dat maakt een resultaat boeken in München allerminst voor de hand liggend.