Resultaten Ajax en Feyenoord helpen Nederland niet op coëfficiëntenlijst

Resultaten Ajax en Feyenoord helpen Nederland niet op coëfficiëntenlijst

21-10-2016 08:22
28

Ook al boekten Ajax en Feyenoord donderdag wederom positieve resultaten in Europa, op de UEFA-coëfficiëntenlijst lijken Tsjechië en Zwitserland niet te achterhalen. Opvallend is dat Nederlandse ploegen nu al beter presteren dan vier seizoenen geleden.

Nederland zou een plekje moet stijgen op de ranking zodat de kampioen zich rechtstreeks blijft plaatsen voor de Champions League. Momenteel staan we dertiende en staan Tsjechië en Zwitserland het dichtste bij. Maar het verschil blijft na deze Europese voetbalweek ook behoorlijk. De Zwitsers hebben 4,612 punten meer, de Tsjechen 4,912.

Wel is een stijgende lijn waarneembaar in de prestaties van Nederlandse clubs in Europa. Vier seizoenen geleden stelden Ajax, Feyenoord, PSV, sc Heerenveen, FC Twente en Vitesse zwaar teleur. Zij vergaarden maar 4,214 punten voor de coëfficiëntenlijst. Dat totaal zijn Ajax, Feyenoord, PSV en AZ met 4,300 punten al gepasseerd terwijl de groepsfases van de Champions League en de Europa League net halverwege zijn.

Wanneer Nederland buiten de top-twaalf valt, gaat directe plaatsing voor de Champions League vanaf volgend seizoen verloren.

De top-twintig van de UEFA-coëfficiëntenlijst

Bron: Bert Kassies