Híer liggen zondag de kansen voor Ajax tijdens De Klassieker

Híer liggen zondag de kansen voor Ajax tijdens De Klassieker

22-10-2016 13:00
20

Voetbalminnend Nederland leeft toe naar De Klassieker, de clash tussen Feyenoord en Ajax. De aartsrivalen uit Rotterdam en Amsterdam bezetten momenteel plek één en twee op de Eredivisie-ranglijst en dat maakt de kraker in De Kuip nóg specialer dan normaal. VoetbalPrimeur blikt vooruit op de wedstrijd van zondag en vraagt zich af: waar liggen voor Ajax de kansen tegen de koploper van de Eredivisie? 

Sánchez in bloedvorm
Hij is wellicht de beste Ajacied van de afgelopen weken: Davinson Sánchez. De Colombiaanse stopper is een echte klasbak, een type speler waarvan er maar weinig rondlopen op de Nederlandse velden. Bijna elke Eredivisie-spits heeft Sánchez (20) in zijn zak en waarom zou dat in duel met Nicolai Jörgensen anders zijn? Als de Deen (zeven goals, drie assists) aan banden wordt gelegd, heeft Feyenoord een probleem. 

De Kuip-factor
Bij Ajax komen er bijzondere krachten los tijdens wedstrijden in Rotterdam-Zuid. Van de zestig onderlinge Eredivisie-duels die in De Kuip werden afgewerkt, won Ajax er 21. 50.000 supporters die helemaal uit hun plaat gaan, daar krijgt de rivaal uit 020 alleen maar meer energie van. Als Ajax in vorm is, wordt er bijna altijd een goed resultaat geboekt in De Kuip. De formatie van trainer Peter Bosz is al tien duels ongeslagen en begint steeds beter te voetballen. 

Middenveld domineren
Prima middenveld natuurlijk, bij Feyenoord. Dankzij de routine en kwaliteit van het trio Tonny Vilhena - Dirk Kuyt - Karim El Ahmadi werd er nog niet één punt verspeeld in de Eredivisie. Maar écht domineren? Tegenstanders wegtikken, heersen op het veld? Nee, dat doet Feyenoord niet vaak. Ajax wél. Hakim Ziyech, Davy Klaassen en Lasse Schöne (of eventueel Nemanja Gudelj) zijn zondag in staat om hun tegenstanders af te troeven en daarmee de wedstrijd naar zich toe te trekken. 

https://gyazo.com/73825e9729c64a3b59a205a38a31dea4

Ruimte op links
Van Rick Karsdorp is bekend dat hij graag negentig minuten lang mee opstoomt. In sommige wedstrijden is de Oranje-back amper op zijn eigen helft te vinden. Amin Younes kan wellicht handig gebruik maken van de ruimte die hij zo nu en dan ongetwijfeld gaat krijgen. Ook de mee opstomende Daley Sinkgraven kan om die reden een sleutelrol spelen op links. 

Meer individuele kwaliteit
Ziyech, Younes, Bertrand Traoré, Kasper Dolberg: Bosz beschikt over meer dan genoeg spelers die met een individuele actie een opening kunnen creëren en in staat zijn om een wedstrijd te beslissen. Ajax won al zes competitieduels op rij, zit lekker in z'n vel en móet winnen in De Kuip om het gat met koploper Feyenoord (vijf punten meer) te verkleinen. Bij Feyenoord liep het tegen kleintjes als NEC en Willem II behoorlijk stroef. Bovendien: Ajax scoort eigenlijk altijd wel in De Kuip. In de laatste 24 edities van De Klassieker op Rotterdamse grondgebied maakten de gasten telkens minstens één goal. 

Lees ook: hier liggen zondag de kansen van Feyenoord