Van der Sar over clash in De Kuip: 'Zo heb ik Rotterdam aardig leren kennen'

Van der Sar over clash in De Kuip: 'Zo heb ik Rotterdam aardig leren kennen'

22-10-2016 08:07
3

Ajax-directeur Edwin van der Sar maakte in zijn carrière de nodige Klassiekers mee. De voormalig goalie bewaart voornamelijk goede herinneringen aan de vele duels met Feyenoord, schrijft hij zaterdag in zijn column in De Telegraaf. 

'Als speler weet je dat dit een beladen duel is, maar ik heb nooit verkeerde spanning of angst gevoeld. Je weet alleen dat voor de Klassieker er helaas elke keer een heel veiligheidsplan nodig is. Wij wisten bijvoorbeeld nooit welke route we gingen rijden', herinnert Van der Sar zich. 

'Bij elk stadion in Nederland weet je na een tijdje welke route de bus neemt. Voor Feyenoord-uit was dat altijd een verrassing. Zo heb ik ook Rotterdam aardig leren kennen. Eén keer hebben we vast gestaan op een brug in de stad met wat Feyenoord-supporters om de bus heen. Als bestuur van Ajax moeten wij vanwege de veiligheid ook al jaren in een bus achter onze eigen spelers aanrijden. We kunnen niet op eigen gelegenheid gaan.'

'Wedstrijden als de Klassieker maken je de speler die je wil worden. Iedere jonge voetballer droomt van prof worden, zijn debuut maken en basisspeler worden. Maar als je het echt wil maken, moet je in dit soort duels die op het scherp van de snede worden uitgevochten en waarbij het stadion in vuur en vlam staat, opstaan. Tijdens Feyenoord-Ajax wordt elke fout afgestraft en zijn de belangen groot', vervolgt hij. 

Van der Sar ziet parallellen tussen de huidige nummer één en twee van de Eredivisie. 'Beide clubs hebben een vergelijkbare filosofie met hun eigen jeugd en die leren op Varkenoord of De Toekomst ook al dat Feyenoord-Ajax iets extra's vraagt. Voor onze talenten is dat een mooie opmars naar de Arena of De Kuip.'