Feyenoord en Ajax op rapport: dikke onvoldoende Traoré, Kuyt en Dolberg prima

23-10-2016 16:35
35

Feyenoord en Ajax speelden zondagmiddag met 1-1 gelijk in De Kuip. Door die remise blijven de Rotterdammers hun voorsprong van vijf punten behouden op de naaste achtervolger. Hoe deden de hoofdrolspelers het tijdens De Klassieker? VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Feyenoord

Brad Jones 6 - Voor de pauze niet één keer getest, vrij snel na de rust geklopt door Kasper Dolberg met een knap stiftje. Was geen fout van de goalie.

Rick Karsdorp 6,5 - Kon voor rust nog regelmatig mee opstomen op de rechterflank, na rust in aanvallend opzicht iets minder betrokken. Defensief op weinig fouten te betrappen.

Eric Botteghin 6 - In de eerste helft kwam er geen muis doorheen bij Botteghin en zijn kompaan Jan-Arie van Heijden. De Ajax-aanval kreeg geen poot aan de grond. Na rust was de eerste kans direct raak.

Jan-Arie Van der Heijden 6,5 - Een aardige wedstrijd van de in vorm verkerende Van der Heijden. Samen met Botteghin legde hij Kasper Dolberg aan de ketting. Toen de Deen na de pauze één keer ontsnapte, was het direct raak.

Terence Kongolo 6,5 Kon regelmatig mee naar voren denderen, maar zijn voorzetten stelden zwaar teleur. Voor de pauze was zijn directe tegenstander Bertrand Traoré één van de slechtste spelers van het veld, onder meer dankzij Kongolo. Na rust ging het iets moeizamer, ook omdat er meer ruimte ontstond. Goede ingreep in de blessuretijd.

Karim El Ahmadi 6,5 - De controleur domineerde voor de pauze op het middenveld. Kreeg het na de rust iets moeilijk. Incasseerde geel na een overtreding op Hakim Ziyech.

Dirk Kuyt 7,5 - Voor de pauze prima, daarna leek hij vermoeid te raken. Liet De Kuip ontploffen door vlak voor tijd de 1-1 binnen te koppen.

Tonny Vilhena 7 - Buffelend en sleurend op het middenveld. Liep de gaten dicht. Had aanvallend weinig in te brengen.

Jens Toornstra 5 - Matige wedstrijd van de alleskunner. Zestig minuten lang lukte er weinig. Vlak voor de pauze nog wel een schot dat net voorlangs zeilde. Giovanni van Bronckhorst wisselde hem na een uur.

Nicolai Jörgensen 6 - Maakte het Nick Viergever en Davinson Sánchez lastig, maar kon niet belangrijk zijn met een doelpunt of een assist. Kreeg ook weinig bruikbare voorzetten vanaf de flanken.

Bilal Basacikoglu 5 - Geen beste wedstrijd van de rechtsbuiten. Vrijwel al zijn individuele acties mislukten. Had de 1-0 moeten maken toen hij na tien minuten alleen op André Onana mocht afstomen. De keeper redde.

Invallers

Eljero Elia 7 -Verving de onzichtbare Toornstra. Zorgde voor het nodige gevaar.

Steven Berghuis 6 - Verving de zwak spelende Bilal. Schoot één keer net naast.

Michiel Kramer - deed te kort mee voor een beoordeling

Ajax

André Onana 7 - Verrichtte na tien minuten een cruciale redding bij een inzet van Bilal. Werd na de rust amper getest. Moest zich gewonnen geven toen Dirk Kuyt in de slotfase vallend raak kopte.

Joël Veltman 6,5 - Voor de pauze had Veltman werkelijk geen kind aan Toornstra. Toen die eenmaal vervangen was door Eljero Elia, moest Veltman nog een kwartier lang aan de bak. Kreeg geel voor een overtreding op de invaller.

Davinson Sanchez 6,5 - Al wekenlang de uitblinker bij Ajax en ook in De Kuip op geen fout te betrappen. Jörgensen kreeg weinig ruimte. Had in de slotfase nog kunnen scoren, maar zijn kopbal ging rakelings naast het doel van Jones.

Nick Viergever 6 - Groeit in zijn rol. Opbouwend gezien had Viergever het moeizaam in De Kuip. In de slotfase was het even alle hens aan dek toen hij Jörgensen én Kramer tegenover zich kreeg.

Daley Sinkgraven 5 - Een matige eerste helft, waarin een fout van de back bijna leidde tot de openingstreffer van Bilal. Liet zich (te) vaak in zijn rug verrassen. Ook na de pauze had-ie het moelijk. Peter Bosz haalde Sinkgraven na 75 minuten naar de kant voor Mitchell Dijks.

Davy Klaassen 5,5 - Eén van de mindere Ajacieden op het veld. Voor de pauze  was de aanvoerder onzichtbaar. Wél belangrijk bij de 0-1. Hij zorgde ervoor dat Ziyech Dolberg in stelling kon brengen.

Lasse Schöne 6 - Speelde zoals we hem inmiddels kennen. Rustig aan de bal, altijd zoekend naar een voetballende oplossing. Had het niet makkelijk met de sleurende Kuyt, die maar bleef gaan en ook de 1-1 maakte.

Hakim Ziyech 5,5 - Eén van de mindere wedstrijden van Ziyech in het shirt van Ajax. Was de linkspoot wel helemaal fit? Lag na de pauze een paar keer op de grond en werd uiteindelijk ook gewisseld. Na de rust verstuurde Ziyech een paar fijne passes. Hij leverde ook de assist op Dolberg.

Bertrand Traoré 4,5 - De minste speler van het veld. Voor rust ging álles mis bij de aanvaller uit Burkina Faso en na de pauze lukte er ook bar weinig. Opvallend dat Bosz hem anderhalf uur op het veld liet staan.

Kasper Dolberg 7 - Hét goudhaantje van Ajax. Voor de rust kwam hij er niet aan te pas tegen Botteghin en Van der Heijden, kort na de pauze was één moment genoeg. Met een heerlijk stiftje passeerde hij Jones.

Amin Younes 5 - De grillige Duitser was niet in vorm in De Kuip. Hij kreeg ruimte tegen de vaak mee opstomende Karsdorp, maar deed daar weinig mee. Diep in de tweede helft gewisseld voor Anwar El Ghazi.

Invallers

Mitchell Dijks 5,5 - Liet Kuyt helemaal vrijlopen en veroorzaakte daarmee de 1-1 gelijkmaker van Feyenoord. Zal niet lekker slapen vannacht.

Anwar El Ghazi 5,5 - Kon zich niet onderscheiden nadat hij was ingevallen voor Younes.