Acht conclusies na Feyenoord - Ajax: wéér El Ahmadi en dilemma Bosz

Acht conclusies na Feyenoord - Ajax: wéér El Ahmadi en dilemma Bosz

24-10-2016 12:30
32

OPINIE - Naar de Klassieker van zondag werd lang uitgekeken. Uiteindelijk zorgde de 1-1 min of meer voor een anti-climax. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na Feyenoord - Ajax.

Kapitein El Ahmadi 
Karim El Ahmadi lééft voor dit soort wedstrijden. Hij vocht mooie duels uit met zijn landgenoot en vriend Hakim Ziyech en kwam als winnaar uit de bus. El Ahmadi ging in de eerste helft voorop in de strijd en zorgde ervoor dat het gevreesde Ajax-middenveld volledig onzichtbaar was. Toeval? Nee, El Ahmadi was ook al een van de beste Feyenoorders in de gewonnen topper tegen PSV.

Wedden

Meer odds

Nervositeit in huize Krul
Het leek er in augustus op dat Ajax even moest doorbijten met André Onana op goal. Inmiddels is het sentiment bij de Ajax-fans volledig omgedraaid. Waarom Onana niet gewoon laten staan als Tim Krul fit is? In De Kuip toonde Onana opnieuw aan flinke progressie te maken. Waar hij in september nog wel eens rare capriolen uithaalde, straalde hij in Rotterdam rust uit - én verrichtte hij een cruciale redding.

Ook geen morele winnaar
Feyenoord én Ajax stapten teleurgesteld het veld af. Op papier was de uitslag voor Feyenoord beter dan voor Ajax, maar als je een helft lang zóveel beter bent dan je naaste belager, moet je een rechtse directe uitdelen. Feyenoord heeft dé kans laten liggen om eindelijk weer eens van Ajax te winnen én de voorsprong uit te breiden naar acht punten. Wat ons betreft valt er dus geen 'morele winnaar' aan te wijzen.

Rotterdams probleem op rechts
Hij is snel, vooral snel, maar Bilal Basacikoglu mist raffinement. De rechtsbuiten van Feyenoord speelt ontegenzeggelijk beter dan een jaar geleden, maar of het genoeg is voor een vaste plek in de basis? Hij had de kans om Daley Sinkgraven helemaal duizelig te spelen, maar liet die liggen. Ja, één keer brak hij door na getreuzel van de Ajacied. De actie die volgde belichaamt het spel van Bilal perfect: snel, maar geen plan.

Opvolger van Kluivert
We kunnen natuurlijk niet om Kasper Dolberg heen. Hij was niet eens zo nadrukkelijk aanwezig, maar de acties díé hij maakte, zaten vol klasse. Negentien jaar, eerste Klassieker en dan zo raak stiften. Dat hij zich vervolgens omdraaide en wegliep alsof hij net een trainingsoefening had afgerond, was bijzonder om te zien. Hoe dan ook: Ajax lijkt eindelijk een opvolger voor de zelf opgeleide Patrick Kluivert te hebben gevonden.

Schrijf Kuyt nooit af!
36 jaar is 'ie, maar tegen Ajax speelde Dirk Kuyt een van zijn beste toppers in dienst van Feyenoord. Hij slaagde er in de eerste helft steeds in het spel naar de flanken te verplaatsen, liet Lasse Schöne niet aan voetballen toekomen en had zelf ook al kunnen scoren. Dat hij dat vlak voor tijd - met zijn 36 jaar - alsnog deed was bewonderenswaardig. De kritiek dat hij het bijna nooit in de grote wedstrijden laat zien, kan de prullenbak in.

Eigen kweek of Chelsea-huurling?
Peter Bosz staat voor een duivels dilemma. Hoe lang kan hij Bertrand Traoré nog de voorkeur blijven geven boven Anwar El Ghazi? De Afrikaanse aanvaller zakte tegen Feyenoord door de ondergrens. Niets ging goed. Aangezien hij na dit seizoen weer terugkeert naar Chelsea, kun je je afvragen of Bosz er niet goed aan doet om de door Ajax zelf opgeleide El Ghazi in de ploeg te zetten. Qua rendement kan het in ieder geval niet slechter.

Nog steeds de beste scheidsrechter
Feyenoord - Ajax in De Kuip is de moeilijkste wedstrijd in de Eredivisie, maar Björn Kuipers hield de spelers in toom. Natuurlijk mist hij wel eens wat, maar in grote lijnen viel er weinig aan te merken op Team Kuipers. Hij is nog steeds de beste scheidsrechter van Nederland.