Verheijen kraakt ook PSV: 'Niet gek dat uitgerekend hij nu worstelt met z'n vorm'

Verheijen kraakt ook PSV: 'Niet gek dat uitgerekend hij nu worstelt met z'n vorm'

26-10-2016 12:10
34

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen vindt het niet gek dat uitgerekend Andrés Guardado al weken worstelt met zijn vorm. In de afgelopen tweeënhalf jaar speelde de Mexicaanse routinier zo'n 130 wedstrijden, inclusief drie toernooien in de zomer. 

"Als je een heel seizoen speelt, bouw je een bepaalde vermoeidheid op. Dat is niet erg, maar het moet op een moment wel uit je lichaam verdwijnen. Iemand als Guardado speelt elke zomer een eindtoernooi en krijgt vervolgens met kunst- en vliegwerk toch nog wat dagen vrij. Meestal een week of twee", vertelt Verheijen aan Voetbal International. "Dat is onvoldoende. Je hebt ook te maken met je hersenen, die moeten ook herstellen. Je moet echt even wegkomen uit de voetballerij."

Op 18 juni 2016 speelde Guardado zijn laatste duel met Mexico. Vier weken later, op 12 juli, meldde hij zich bij zijn werkgever. Verheijen haalt EK-deelnemer Aaron Ramsey (Arsenal) aan als voorbeeld. "Arsène Wenger vertelde trots dat hij drie weken vrij had gekregen. Drie weken! Eenmaal terug in Londen trainde hij direct mee met het team. Nu is hij geblesseerd. Iedere speler heeft een goede, gedegen voorbereiding nodig."

"Iedere speler heeft een goede, gedegen voorbereiding nodig. Als andere spelers zes weken de tijd krijgen om fit te geraken voor de competitiestart, dan moeten Ramsey en Guardado die tijd ook krijgen. Laat zo'n jongen de eerste twee competitieduels desnoods invallen. Des te groter is de kans dat je de volgende 32 wedstrijden plezier van ze hebt. Nee, het is niet zo gek dat uitgerekend Guardado worstelt met zijn vorm", besluit hij.