Gerbrands wil als 'nummer 2 denken': De boel moet op scherp worden gezet

Gerbrands wil als 'nummer 2 denken': "De boel moet op scherp worden gezet"

27-10-2016 07:08
23

PSV lijkt de combinatie van Champions League en Eredivisie momenteel slecht te verteren. De equipe van Phillip Cocu is zeker niet de eerste die daar last van heeft. In de afgelopen tien jaar moesten acht van de tien kampioenen na de winterstop in de achtervolging.

"Dat in 80 procent van de gevallen de kampioen een half jaar later niet bovenaan staat, zet mij aan tot nadenken", zegt Toon Gerbrands in de Volkskrant. "Als mensen succes hebben behaald, komen ze in de succesmodus: ze voelen zich goed en zijn minder scherp. De kunst is om de nummer 1 te zijn, maar als nummer 2 te denken. Je staat bovenaan, maar moet meer willen doen dan vorig jaar. De boel moet op scherp worden gezet."

Eén van de doelstellingen van PSV was juist om minder punten te verspelen rond Champions League-duels. "We hebben de selectie erop ingericht. Drie weken geleden was er nog de discussie wie er bij PSV op het middenveld moest spelen. Nu zijn we twee spelers door blessures kwijt en hebben we niets meer te kiezen", aldus de algemeen directeur van PSV. "Je kunt constateren dat het verspelen van punten met het dubbele programma te maken heeft."

Gerbrands wijt dat echter niet zozeer aan fysieke redenen. "De adrenaline speelt een rol. Het is toch anders als je in een volle Allianz Arena in München speelt of voor tienduizend man in Nederland. Dat zijn normale adrenalineprocessen", legt hij uit. "Dat wij uit de beker liggen, heeft niks met de Champions League te maken. Dat zou een te makkelijk excuus zijn. Topsport kent geen compromissen."

Baten
Uiteindelijk heeft PSV vooral baat bij de ervaring die de spelers opdoen in de Champions League. "Zij worden er betere voetballers van. Daarvan profiteren we na de winterstop. De kampioen moet na de winterstop vaak in de achtervolging. Dan staat er weer druk op en hebben de spelers de adrenaline in hun lijf die nodig is om optimaal te presteren."