'Ajax vist achter het net: CAS verbiedt transfer naar Amsterdammers'

'Ajax vist achter het net: CAS verbiedt transfer naar Amsterdammers'

28-10-2016 15:18
43

De vijftienjarige John Kenneth Hilton komt voorlopig niet naar de jeugdopleiding van Ajax. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft daar een definitieve streep doorgezet. De Amerikaan is te jong.

De uitspraak is nog niet openbaar, maar Nieuwsuur heeft de deze in handen gekregen. De FIFA verbood de overgang eerder al en krijgt dus gelijk van het CAS. Niet-Europese talenten mogen een transfer als die van Hilton pas vanaf hun achttiende maken. Het is een uitzondering als de ouders vanwege werk naar een Europees land moeten.

Bij Hilton is dat niet het geval. Het Amerikaanse gezin verhuisde twee jaar geleden naar Nederland om hun vier kinderen 'educatief' te verrijken met buitenlandse ervaring. De FIFA en het CAS vinden dit niet voldoende. Beide partijen zien hun verhuizing niet los van voetbal.

Volgens het sporttribunaal wilde de familie Hilton via een omweg bij Ajax krijgen. Hij was lid van een zaalvoetbalclub die banden heeft met Ajax. Het CAS ziet te veel toevalligheden in de zaak. De Amsterdammers benadrukken in een reactie aan het actualiteitenprogramma dat de club geen rol heeft gespeeld in de verhuizing.