Ricksen woonde met paaldanseressen: 'Prachtig, toch? Ze maakten mooi schoon'

Ricksen woonde met paaldanseressen: 'Prachtig, toch? Ze maakten mooi schoon'

28-10-2016 15:33
14

Fernando Ricksen had in zijn periode bij Zenit Sint-Petersburg een bijzonder leven. In Rusland leefde de ALS-patiënt samen met vier paaldanseressen.

Ricksen kijkt terug op een mooie tijd in Sint-Petersburg. "Ze deden namelijk alles voor me, op den duur zelfs de boodschappen", vertelt Ricksen aan Voetbal Inside. "En ze maakten alles mooi schoon. Prachtig toch? Maar wat ik al zei: die tijd is voorbij."

De oud-voetballer woont nu in het Limburgse Maaseik. Begin deze maand was hij Spanje, waar zijn vlucht naar Nederland problemen opleverde. "Het plan is nog wel om ooit weer naar Spanje te gaan. Het kan wat mij betreft niet warm genoeg zijn. Dat heb ik altijd al lekker gevonden, maar nu komt me dat ook nog eens goed uit. Ik heb namelijk gemerkt dat de hitte goed is voor mijn spieren."

Dat ontdekte Ricksen twee jaar geleden in Turkije. "Dat was puur door die hitte. Want eenmaal terug in Maaseik ging het meteen weer wat minder en had ik direct weer kromme vingers. Al weet ik natuurlijk ook wel dat wekenlang een graadje of dertig ALS niet verjaagt. Maar de hitte helpt wel om het allemaal wat dragelijker te maken."

Ricksen vervolgt: "Aan de dood denk ik zeker nog niet, ook al hadden de artsen me drie jaar geleden slechts vier maanden gegeven. Ik probeer juist te genieten en, mits ik me goed voel, zoveel mogelijk dingen te ondernemen."