Zij gingen Bazoer voor: acht spelers die te vroeg uit Amsterdam vertrokken

Zij gingen Bazoer voor: acht spelers die te vroeg uit Amsterdam vertrokken

03-11-2016 10:10
12

Met Riechedly Bazoer lijkt er weer een toptalent op veel te jonge leeftijd te vertrekken. Gaat Bazoer à la Royston Drenthe zijn carrière verpesten met een stap naar het buitenland? Of is Ajax straks de club die wereldtopper Bazoer veel te vroeg liet gaan? VoetbalPrimeur zette acht spelers op een rij die de jonge middenvelder voor gingen. 

Ricardo Kishna
De combinatie Ricardo Kishna-Frank de Boer liep niet lekker, en ook de prestaties van de jonge vleugelaanvaller lieten te wensen over. Hierop besloot Kishna samen met zijn zaakwaarnemer Mino Raiola te kiezen voor een Italiaans avontuur bij SS Lazio. Dit lijkt vooralsnog niet uit te draaien op een succes. Kishna zit vooral op de bank en de tribune in Rome en naar verluidt kan hij alweer vertrekken uit Italië.

Viktor Fischer
Hoewel het vroeg is om te zeggen, begint de situatie van Viktor Fischer behoorlijk op die van zijn voormalig concurrent Kishna te lijken. De vleugelaanvaller werd bij Ajax tijden gezien als het grootste talent, maar een teleurstellende tweede seizoenshelft vorig jaar deed hem de das om. Hij verloor de concurrentiestrijd van Amin Younes en vertrok naar Middlesbrough.

Mitchell Dijks
Mitchell Dijks is een speler die niet zozeer zelf te vroeg vertrok, maar vooral door Ajax te vroeg werd afgeschreven. Hij werd in de zomer dat hij vertrok beschouwd als vierde linksback, maar werd na een seizoen Willem II weer teruggehaald. Inmiddels is Dijks tweede linksback achter Daley Sinkgraven, maar de twee ontlopen elkaar nauwelijks.

Ouasim Bouy
Het Ouasim Bouy-scenario komt regelmatig voor bij Eredivisie-clubs. Een jeugdspeler wordt verleid door het geld of de status van een topclub en vertrekt bij zijn club zonder één minuut in het eerste te hebben gespeeld. Bouy vertrok naar Juventus, maar dit bleek achteraf een foute keus te zijn geweest. De middenvelder maakte het niet bij de Oude Dame en zit nu op de bank en de tribune bij Palermo.

Urby Emanuelson
Het verhaal van Urby Emanuelson is toch wel opvallend. Hoewel iedereen op het moment dat Urby koos voor de stap naar AC Milan dacht dat hij er klaar voor was, viel het toch tegen. De linkshalf speelde bij AC Milan tussen 2011 en 2014 nog 75 wedstrijden, maar daarna ging zijn carrière bergafwaarts. Emanuelson speelde door een blessure pas één duel voor zijn huidige club Sheffield Wednesday.

Filipe Luis
Wie had dat gedacht? Van weggestuurd worden uit Amsterdam, naar twee Champions League-finales en 21 interlands voor Brazilië. Filipe Luis speelde een jaar in de jeugdopleiding van Ajax, maar kwam niet tot één minuut in het eerste. In Amsterdam zal men zich nog regelmatig voor de kop slaan. Waarom werd het talent van de linksback niet gezien?

Kenneth Perez
Het verhaal van Kenneth Perez vertoont opvallende overeenkomsten met dat van Mitchell Dijks. De Deense spits werd in 2007 verkocht aan PSV, maar na een halfjaar keerde hij alweer terug bij Ajax. In Amsterdam scoorde Perez in een half jaar nog zeven goals, maar ging de titel aan zijn neus voorbij. Die werd namelijk gewonnen door... PSV.

Timothy Fosu-Mensah
Timothy Fosu-Mensah past in het rijtje Perez-Luis-Dijks. Spelers die Ajax liet gaan, maar nog heel goed had kunnen gebruiken. De jongeling koos in 2014 voor de overstap naar Manchester United, waar hij nu tegen het eerste aanhikt en geniet onvoorwaardelijk vertrouwen van José Mourinho. In tegenstelling tot Bouy lijkt Fosu-Mensah met de stap naar een buitenlandse topclub wél de juiste keuze te hebben gemaakt.