Jansen haalt uit naar KNVB: 'Nog nooit één duel op papier verloren'

Jansen haalt uit naar KNVB: 'Nog nooit één duel op papier verloren'

18-11-2016 08:45
18

Wim Jansen heeft snoeihard uitgehaald naar de KNVB. De voormalig voetballer vindt het beleid van de voetbalbond van geen kanten kloppen. De KNVB wil weer terug naar de top, maar neemt volgens Jansen een verkeerde afslag. Ook technisch directeur Hans van Breukelen moet het ontgelden.

"De beste manier om te innoveren in het topvoetbal is door het verbeteren van voetballers", zegt Jansen in De Telegraaf. "Weet je wie de allerbeste innovator was? Johan Cruijff. Hij was het verlengstuk van de trainer die meehielp om spelers daadwerkelijk beter te maken. Johan kwam op zijn 34e terug uit Amerika, werd twee keer kampioen en won de beker met Ajax. Een jaar later won hij de dubbel met Feyenoord. Hij werd ook nog Voetballer van het Jaar."

Volgens Jansen richt Van Breukelen zich op de verkeerde dingen. Zo wil hij een Prestatie Innovatie Manager aanstellen. "Laten we eerst gaan voetballen, en dan pas andere dingen gaan doen. Als keeper had Van Breukelen een geweldige mentaliteit, maar hij was geen aanvaller of middenvelder. Hij heeft twee boeken geschreven: Winnen en Topposities. Vol met een soort psychologen-taal. Maar papier is geduldig, als trainer en als speler heb ik op papier nog nooit één wedstrijd verloren."

"Maar in de praktijk is alles anders. Op het veld wordt alles beslist. De bond gaat 41.000 trainers opleiden voor het breedtevoetbal... Maar voor het Nederlands elftal komen hooguit 50 spelers in aanmerking. Als je wil terugkeren in de top moet het accent op de toptalenten liggen. Het enige wat de heren nu doen is het breedtevoetbal kietelen."