Van Dijk 'beste verdediger van wereld': Oranje-man op één punt echt bij besten

Van Dijk 'beste verdediger van wereld': Oranje-man op één punt echt bij besten

23-11-2016 13:00
14

De beste verdediger van de Premier League, misschien wel van de wereld. De lofuitingen aan het adres van Virgil van Dijk waren overweldigend na zijn optreden in het duel van Southampton met Liverpool (0-0) afgelopen weekend. De verdediger zou volgens de kenners en kranten klaar zijn voor de stap naar de absolute top. Hoe zien zijn statistieken van dit seizoen er uit?

In zijn dagen bij Celtic was het niet de vraag of, maar wanneer Van Dijk de overstap naar de Premier League zou maken. Er waren nog wel enige twijfels over welk niveau de Oranje-verdediger in Engeland aan zou kunnen, maar die werden al snel na zijn transfer naar Southampton weggenomen. Van Dijk is zich dusdanig hard aan het ontwikkelen dat een transfer naar de top van de Premier League nu lonkt. Constant, snel, positioneel sterk, robuust, een krachtmens. Onderstaande tackle tegen Liverpool, die viral ging, bevestigde voor veel mensen dat Van Dijk bij een van de grote clubs in Engeland hoort te spelen. Liverpool zelf wordt de afgelopen dagen in de buzz rond de centrale verdediger genoemd en Chelsea is ook nog altijd zoekende.

Wedden

Meer odds

De statistieken van Van Dijk afzettend tegenover die van vorig seizoen, blijkt dat de kracht van de verdediger vooral in zijn constantheid zit. De oud-speler van FC Groningen is geen eendagsvlieg, bewijst hij dit seizoen. Zijn statistieken zijn nagenoeg hetzelfde, op twee grote verschillen na. Uit het aantal passes dat hij geeft (9 meer per 90 minuten dan vorig seizoen) blijkt dat hij zich meer is gaan bemoeien met de opbouw. Opvallend is ook dat al die extra passes ten opzichte van vorig seizoen naar voren gaan, en dus geen breedteballetjes zijn op zijn collega-verdedigers. Een opmerkelijke verslechtering in de cijfers van Van Dijk tot nu toe is zijn percentage gewonnen tackles. Vorig jaar was dat nog 58 procent, nu 47.

In vergelijking met de andere verdedigers in de Premier League scoort Van Dijk vooral hoog wat betreft zijn gewonnen duels. Van alle spelers die minstens tweederde van de competitiewedstrijden (dus acht duels) hebben gespeeld, neemt de Oranje-verdediger de vijfde positie in. Achter mannen als Nicolas Otamendi, maar (ver voor) verdedigers als Laurent Koscielny en John Stones.

Met het aantal keer dat Van Dijk per negentig minuten defensieve acties geslaagd uitvoert neemt hij de dertiende positie in. In dit lijstje staan de goede verdedigers van mindere Premier League-clubs al snel wat hoger omdat zij vaker móéten ingrijpen, en dat in het geval van grote defensieve beloftes als Michael Keane van Burnley ook vaak goed doen.

Wat balbezit betreft maakt Van Dijk misschien wel de grootste ontwikkeling door dit seizoen. Defensief is hij constant en stabiel als altijd, maar aan de bal laat hij zich meer gelden, met een grotere betrokkenheid in de opbouw van Southampton en meer passes voorwaarts. Voor een verdediger die voorheen niet bekend stond om zijn uitstekende opbouwende vermogen, klimt Van Dijk enorm op de lijst met verdedigers die het meest aan de bal zijn en bevindt hij zich op hetzelfde niveau met spelers als Héctor Bellerin en Daley Blind, normaliter veel meer voetballende verdedigers. Van Dijk wordt op alle punten ieder jaar beter en als hij in balbezit ook nog eens leidend gaat zijn, is de laatste stap richting een toptransfer echt gezet.