Het to do-lijstje van Overmars: bijzonder drukke winter én zomer bij Ajax

Het to do-lijstje van Overmars: bijzonder drukke winter én zomer bij Ajax

26-11-2016 15:00
18

Wie denkt dat er bij Ajax de komende maanden geen transferspektakel staat te wachten, heeft het goed mis. Uit het interview in De Telegraaf van directeur voetbalzaken Marc Overmars blijkt dat de Amsterdammers nog veel transfervraagstukken moeten beantwoorden. Hoe zien de komende maanden van Overmars eruit?

Winter
De normaliter rustige winterse transferperiode belooft bij Ajax al druk te gaan worden. Allereerst moet Overmars natuurlijk met de kwestie op het middenveld oplossen. Dat Nemanja Gudelj vertrekt is geen vraag meer maar een zekerheid. Datzelfde geldt voor Riechedly Bazoer, die bij het eerste goede bod zal vertrekken. Hoe gaat Ajax daarop inspelen? Tussen de regels door lijkt Overmars in het interview te zeggen geen directe vervangers voor de twee te gaan halen en het met de jeugd te willen oplossen.

"Over vier of vijf maanden zal het er heel anders uitzien, denk ik", zegt Overmars over het feit dat er momenteel weinig eigen jeugd aan spelen toekomt bij Ajax. "Als er in de winter spelers vertrekken, liggen er al kansen voor bepaalde jongens." Zeker op het middenveld is er veel aanwas bij Ajax. Abdelhak Nouri klopt nadrukkelijk op de deur, met Frenkie de Jong achter hem. En natuurlijk is er Donny van de Beek nog, de beste man op het veld tegen Panathinaikos. Mochten Gudelj en Bazoer vertrekken, dan is er gelegenheid de jeugd door te laten stromen.

Geen nieuwe middenvelders waarschijnlijk dus, maar Overmars zegt in hetzelfde interview hoe dan ook in januari de transfermarkt op te gaan. Ook als er geen spelers vertrekken. Het zal Ajax in de winterstop vooral om twee type spelers gaan: een linksback en een buitenspeler. Op de linksbackpositie speelt Daley Sinkgraven de afgelopen weken omdat Mitchell Dijks niet thuisgeeft, maar de Amsterdammers lijken dat als een tussenoplossing te zien. Op de aanvalsflanken staan Amin Younes en Bertrand Traoré nu, maar de spoeling daarachter is dun. Op Vaclav Cerny durft Ajax nog niet te bouwen en Anwar El Ghazi, die in januari mogelijk ook vertrekt, moet het voorlopig doen met wedstrijden bij Jong Ajax.

In de winter zal Ajax vooral bezig zijn met het lozen van middenvelders, het doorschuiven van de jeugd en het aantrekken van een linksback en een buitenspeler. Voor de zomer zijn er echter nog veel meer zaken die Overmars op zijn bord krijgt.

Zomer
Het vertrek van Arek Milik en Jasper Cillessen afgelopen zomer werd door Ajax opgelost met het halen van kwalitatief sterke vervangers als Bertrand Traoré en Tim Krul, maar dit zijn wel tussenoplossingen. De twee zijn van hun clubs gehuurd en een definitieve overstap naar Amsterdam lijkt onwaarschijnlijk, waardoor Ajax volgend jaar zomer de zoektocht gewoon weer opnieuw kan beginnen. Nieuwe huurlingen zullen er niet in grote getale komen, aangezien Overmars in het interview zegt dat er op dit moment teveel gehuurde spelers zijn. Allereerst de Traoré-erfenis: durft Ajax na dit seizoen alles in de handen van Kasper Dolberg te leggen of wordt er na het vertrek van Traoré alsnog een aanvaller bijgehaald? Afgaande op het interview van Overmars blijkt dat laatste het geval. Ajax heeft nog altijd interesse in Klaas-Jan Huntelaar, vertelde de directeur voetbalzaken, en aangezien de club ook constant op zoek is naar ervaring, kan Ajax ervoor te gaan kiezen een oude spits aan te trekken om de jonge Dolberg te begeleiden en te ontlasten.

De doelmannenkwestie zal zich in het voorjaar ook gaan aandienen. Ook in dit geval is de vraag: durft Ajax de verantwoordelijkheid in de schoot van een jonge speler te werpen, of gaat het op zoek naar een gevestigde naam? André Onana is momenteel de eerste keeper en doet dat prima, met Krul, die ondertussen bijna fit is als aanstaande concurrent voor de plek onder de lat. Er zal in ieder geval een keeper bij moeten komen na dit seizoen. Krul vertrekt in principe terug naar Newcastle en Diederik Boer heeft een aflopend contract en is inmiddels al 36 jaar. Zoals op iedere positie loopt er genoeg keeperstalent rond bij Ajax, maar de club zal er nooit voor kiezen met drie jonge doelmannen het seizoen in te gaan.

En dan is er nog de zaak-Lasse Schöne, die misschien wel moeilijker is dan op voorhand gedacht zou worden. Net als ieder seizoen begon de dertigjarige Deen als bankzitter en wist hij zich op te werken tot basisspeler, dit keer als dirigent op het centrale middenveld. Schöne heeft een aflopend contract, maar een verlenging is helemaal niet zo vanzelfsprekend als je zou denken bij een basisspeler. Met de jeugd die met velen tegelijk het middenveld van Ajax willen bestormen moet de clubleiding een bewuste keuze gaan maken: krijgen de jonge spelers een meer prominente rol in het elftal, of gaan we door met de oude Schöne, die als leidersfiguur voor de talenten kan fungeren maar tegelijkertijd ook de doorstroming tegenwerkt? Daarnaast maakt de Deen er zelf geen geheim van nog een avontuur in een andere competitie aan te willen gaan. Dat Schöne blijft is daardoor absoluut geen zekerheid bij Ajax.

En dan zijn er tot slot natuurlijk altijd nog de grote clubs die proberen de beste talenten en de beste spelers van de Amsterdammers weg te lokken. Geruchten rond Kasper Dolberg en Davinson Sánchez zijn bijna dagelijkse kost. Duidelijk is in ieder geval: Overmars staat twee enorm drukke transferperiodes te wachten en het wordt bijzonder interessant om te zien hoe de directeur voetbalzaken Ajax door deze cruciale fase heen gaat loodsen.