Update: Van Praag 'gewoon' herkozen als voorzitter van KNVB

Update: Van Praag 'gewoon' herkozen als voorzitter van KNVB

29-11-2016 20:46
14

De herverkiezing van Michael van Praag als voorzitter van de KNVB dinsdag is mogelijk toch geen abc'tje. Verscheidene clubs uit het betaald voetbal dreigen zich van stemming te onthouden.

De clubs eisen tekst en uitleg van Van Praag over de bestuurlijke wanorde bij de voetbalbond. De preses schrikt daar niet van. "Ik ben blij met het initiatief", zegt hij in de Volkskrant. "Het is de normaalste zaak van de wereld dat ze mij om een toelichting vragen. En ik zeg ze alvast toe: de antwoorden zullen hen tevreden stellen."

De 69-jarige Van Praag wordt onder meer een gebrek aan leiderschap verweten bij de KNVB, dat in een bestuurlijke chaos verkeert. Ook nemen de clubs het hem kwalijk dat hij instemde met het plan om de grote voetballanden een groter aandeel in de Champions League te geven. "We dachten dat we iemand aan het front hadden die dit dossier voor ons bewaakte", laat een voorzitter weten.

"Nu dit niet zo blijkt te zijn, vraag ik me af wat de meerwaarde is van een KNVB-voorzitter die ook UEFA-bestuurslid is." Van Praag ontkent evenwel dat hij zijn handtekening onder het Champions League-akkoord heeft gezet. "Ik heb nergens voor getekend, omdat ik op pad was voor mijn campagne."

Ondanks de weerstand lijkt het vast te staan dat Van Praag opnieuw wordt gekozen als KNVB-voorzitter. Het ontbreekt aan een tegenkandidaat en het amateurvoetbal zegde zijn steun al toe. Daarmee is hij al bijna verzekerd van de benodigde stemmen.

Update 20.46: Michael van Praag is dinsdagavond herkozen als voorzitter van de KNVB. Dat werd officieel gemaakt op de algemene ledenvergadering van de Nederlandse voetbalbond. Van Praag volgde op 27 augustus 2008 de overleden Jeu Sprengers op als bondsvoorzitter en was eerder de baas bij Ajax.