Met de klok mee: Klaassen, Tete, Schöne, Bazoer, Gudelj en Dijks

Ajacieden in de etalage: tien spelers die kunnen, moeten óf willen verkassen

Ajacieden in de etalage: tien spelers die kunnen, moeten óf willen verkassen

30-11-2016 10:00
12

Marc Overmars liet onlangs optekenen dat er in januari het nodige transfergeweld wordt verwacht bij Ajax. Meerdere contractspelers lijken te vertrekken uit Amsterdam. Ook in de zomer gaat de directeur spelersbeleid het druk krijgen. Op de selectiefoto van 2016 kunnen waarschijnlijk kruizen worden gezet door zo'n tien gezichten. VoetbalPrimeur zet alle potentiële vertrekkers op een rij. Bertrand Traoré (Chelsea) en Tim Krul (Newcastle United) zijn voor één seizoen gehuurd, dus dat duo keert hoogstwaarschijnlijk niet terug na 1 juli. 

Bankzitters

Wedden

Meer odds

Kenny Tete (contract tot 2018)
In de pikorde gepasseerd door Joël Veltman. Tete liet in het thuisduel met Panathinaikos (2-0 winst) zien dat er op zijn instelling in ieder geval niets aan te merken valt. De 21-jarige back, die een jaar geleden zijn debuut maakte voor Oranje en inmiddels vier interlands op zijn naam heeft, kan het zich niet permitteren om nog maanden op de bank te zitten. Sevilla wordt gelinkt aan Tete. 

Mitchell Dijks (contract tot 2018)
Peter Bosz ziet in Daley Sinkgraven een potentiële toplinksback voor Ajax. Oftewel: Dijks - fysiek en technisch een tegenpool van Sinkgraven - kan wel inpakken. Bij een Engelse club zal de vleugelverdediger met zijn kracht en loopvermogen misschien wél uit de verf komen. 

Heiko Westermann (contract tot 2018)
Over Westermann is de afgelopen maanden veel gezegd en geschreven. Wat bezielde Ajax eigenlijk om de Duitse verdediger in huis te halen? Zou met zijn routine leiding kunnen geven aan het jonge elftal, maar dat gaat lastig vanaf de bank. Vertrekt in de zomer - of eerder? - vermoedelijk via de achterdeur. Westermann ligt nog tot medio 2018 vast. 

https://gyazo.com/9b2b8e30e427904c28c58d4d9ad9ddb6

Riechedly Bazoer (contract tot 2020)
Een jaar geleden was Bazoer (20) dé golden boy van de Nederlandse velden. Het was niet de vraag óf, maar wannéér de middenvelder in pak 'm beet Manchester, Barcelona of Turijn zou belanden. Dit seizoen is Bazoer keihard van zijn voetstuk gevallen. Voor ongeveer dertien miljoen euro mag-ie vertrekken. 

Anwar El Ghazi (contract tot 2019)
Nog zo'n belofte wiens opmars een halt is toegeroepen. El Ghazi was onder Bosz' voorganger Frank de Boer één van de sterren van Ajax. Afgelopen maandag zat de aanvaller op de bank in Dordrecht. Het kan verkeren. Diverse clubs uit Italië zouden de 21-jarige El Ghazi graag willen inlijven, hoewel de aanvaller voor de winter nog niet denkt aan een vertrek.

Uit beeld

Nemanja Gudelj (contract tot 2020)
Een ontevreden reserve kunnen we Gudelj niet noemen, aangezien de trotse Serviër onlangs aan de Ajax-staf mededeelde überhaupt geen zin heeft om de bank te gaan zitten. Bosz greep direct in: Gudelj werd uit de selectie gezet en de kans dat er in januari een Elfstedentocht wordt gereden, lijkt ons groter dan dat de middenvelder ooit nog het Ajax-shirt draagt. Aan Overmars de taak om een mooie transfersom te incasseren voor Gudelj. 

Thulani Serero (contract tot 2017)
Serero kreeg afgelopen zomer reeds te horen dat er voor hem geen plek meer is bij Ajax. De middenvelder kwam dit seizoen exact nul minuten in actie in de Eredivisie. Zijn contract loopt op 1 juli af. Waarschijnlijk verkast Serero in januari naar Zuid-Afrika. 

Nieuwe uitdaging

Joël Veltman (contract tot 2018)
Veltman vertelde eerder dit seizoen dat het in de zomer wellicht een mooi moment is om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Het contract van de verdediger loopt nog ruim anderhalf jaar door en dus kan Ajax in juli of augustus cashen voor de 24-jarige international. Mocht er in de winterstop iets verrassends gebeuren - want wie weet wat de stinkend rijke clubs uit Engeland zich allemaal in het hoofd halen - en krijgt Veltman al eerder zijn gewenste avontuur, dan biedt dat uiteraard weer perspectief voor supportersfavoriet Tete. 

https://gyazo.com/4c11b1ac2332a208e0a3706ada917955

Lasse Schöne (contract tot 2017)
Schöne (30) is aan zijn vijfde seizoen in Amsterdam bezig. Zijn contract loopt in de zomer af en als de Deense controleur nog een keer lekker wil cashen, moet dat nu gebeuren. Een vertrek lijkt aanstaande - of slaagt Overmars er tóch in om de verbintenis van Schöne te verlengen? 

Davy Klaassen (contract tot 2019)
Hoewel Klaassen volgens veel fans bepaald niet in goede vorm, kent de aanvoerder van Ajax cijfermatig in ieder geval een uitstekend seizoen. In 22 duels dit seizoen (competitie en Europa) scoorde Klaassen al twaalf keer. Daarmee heeft hij zijn totaal van afgelopen jaargang (15) al bijna overtroffen. Veel clubs in Europa zijn op zoek naar een speler die zó eenvoudig scoort als de international. De 23-jarige Klaassen moet voor zijn eigen ontwikkeling een stap gaan maken.