Zivkovic: Trainer Peter Bosz moet hebben gedacht: hé, die hebben ze ook nog

Zivkovic: "Trainer Peter Bosz moet hebben gedacht: hé, die hebben ze ook nog"

30-11-2016 09:53
5

Richairo Zivkovic knokt bij FC Utrecht naar eigen zeggen voor zijn laatste kans. Het begon ooit, op zestienjarige leeftijd, bij FC Groningen. Daar blonk Zivkovic uit en door zijn prestaties dwong de jongeling een transfer naar Ajax af. Maar hoe gaat het nu?

"Ik was de jongste debutant ooit bij FC Groningen, jonger zelfs dan Arjen Robben", stelt Zivkovic in Voetbal International. "Dan gaan mensen vanzelf vergelijken, misschien logisch, maar zeker niet realistisch. Kom op, Robben is wereldklasse, van een andere orde dan ik ben. Eigenlijk is het dan niet eerlijk mij te spiegelen aan hem. Dan creëer je verwachtingen die je niet kunt waarmaken."

Die verwachtingen bleven Zivkovic eigenlijk de afgelopen jaren achtervolgen, ook na de verhuurperiode bij Willem II. "Ik keerde terug bij Ajax, teleurgesteld, wél veranderd", weet Zivkovic, die goed begon te presteren bij Jong Ajax en die lijn doortrok in de voorbereiding, ondanks dat hij bij de beloften zat. "Het boekje Ajax leek dicht, niemand had verwacht dat ik nog in aanmerking zou komen voor een plek in de selectie van Ajax.

Hij viel toch op bij een training. "Trainer Peter Bosz moet hebben gedacht: hé, die hebben ze ook nog." Zivkovic mocht mee op trainingskamp. "Ik wist ook wel dat ik nooit een echte kans zou krijgen, Arek Milik was nog niet terug van het EK en Mateo Cassierra’s papieren moesten nog in orde worden gemaakt." Toch knokte Zivkvoic zich terug. "Het was de eerste keer dat ik zoiets helemaal alleen had afgedwongen. Zo voelde dat tenminste wel."