'Ajax en Barcelona van het Championship': Stam zet zichzelf op de kaart

'Ajax en Barcelona van het Championship': Stam zet zichzelf op de kaart

02-12-2016 10:00
8

Jaap Stam begon afgelopen zomer bij Championship-club Reading aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. De vraagtekens die men zette bij de aanstelling van de oud-verdediger zijn inmiddels helemaal verdwenen. Sterker, Stam is bezig een nieuwe FC Barcelona te creëeren, mogelijk met Chinese hulp.

De nummer zeventien van het Championship van vorig seizoen is de eerste club van Stam als eindverantwoordelijke en zijn hand is direct zichtbaar. Niet alleen op de ranglijst - Reading staat verrassend derde met zes punten achterstand op koploper Newcastle United - maar ook in de speelstijl van de club. Het promotievirus verspreidt zich snel in de stad en dat heeft ook alles te maken met de dominante speelwijze van Stam.

Het FC Barcelona van het Championship, zo werd Reading afgelopen week genoemd door een analist op de Engelse televisie. Stams antwoord op die lovende kritieken: "Misschien kunnen mensen binnenkort zeggen dat Barcelona of Manchester City zoals Reading speelt." Met een knipoog, maar voor de volgers van de Engelse tweede divisie is het menens: Reading speelt écht als Barcelona. Je kunt de club overigens net zo goed het Ajax van het Championship noemen. Want het is de kennis over de dominante, aanvallende speelstijl die hij in zijn jaren als (assistent)-trainer bij Ajax en Jong Ajax heeft opgedaan, die nu bij Reading zichtbaar is.


Dominant en aanvallend
De eerste weken van Stam bij zijn nieuwe club beloofden nog weinig goeds. Een team zonder duidelijk doel of visie. Het waren de aanpassingsweken die zovaak gepaard gaan met de komst van een nieuwe trainer die een heldere manier van voetballen voor ogen heeft. De spelers moesten wennen, de fans ook, zei Stam, maar uiteindelijk zou het allemaal passen. En dat blijkt, want Reading, dat al vijf duels op rij heeft gewonnen in de competitie, kan tegenstanders aan de bal kapot spelen. Met meer dan 58 procent heeft Reading het hoogste percentage balbezit van alle clubs in het Championship. Bovendien heeft het na Fulham, de tegenstander van zaterdag, het hoogste slagingspercentage in passes (82 procent).

Het spel van Reading, waar Roy Beerens en Joey van den Berg (geblesseerd) normaliter tot de basiself behoren, is gebaseerd op balbezit en geduld. Rondspelen en wachten op die opening. En als die er komt, kan het uiterst snel toeslaan. De ploeg, spelend in een samengeknepen 4-2-3-1, gaat effectief te werk in wedstrijden. In 18 duels scoorde het nog maar 25 keer, maar wist het toch 34 punten te verzamelen. Duidelijk is: een nieuwe spits kan Reading écht een serieuze kandidaat maken voor promotie en/of de titel. Op dit moment moet de club het nog teveel hebben van doelpunten van niet-spitsen. Clubtopscorer is de Jamaicaan Garath McCleary, die zegt onder Stam het beste voetbal uit zijn carrière te hebben gespeeld, met zeven goals.

Chinese overname
Terwijl Stam met een heldere filosofie hard op weg is een serieuze rol in de promotiestrijd te gaan vervullen, spelen er op de achtergrond andere zaken die van grote invloed kunnen zijn op de ambities van Reading en de hoofdtrainer. De Chinese broer en zus Dai Yongge en Dai Xiu Li, die er eerder niet in slaagden Hull City te kopen, willen een meerderheidsbelang nemen in de club en zijn daar al een aantal weken serieus over aan het praten. In Engeland wordt niet uitgesloten dat de deal in een stroomversnelling gaat geraken. Dat zou betekenen dat in januari al meer transfergeld vrijkomt voor Stam en technisch directeur Brian Tevreden, die met goedkope maar geweldig presterende aankopen overigens ook wordt aangewezen als een van de belangrijke mensen achter het Reading-succes.

Meer geld betekent grotere kansen op promotie naar de Premier League en een beter vooruitzicht op een lange toekomst in de hoogste Engelse divisie, maar in Reading vragen ze zich ook af: waarom juist nu, nu het zo goed gaat bij de club? Er wordt gevreesd voor grote wijzigingen bij de komst van een nieuwe eigenaar, die alles naar zijn hand wil zetten: van poppetjes in het bestuur tot de manager die voor de groep staat.

Stam is zich daarvan bewust. "Misschien komen ze wel binnen en willen ze een andere coach? Je weet nooit wat er gebeurt als er nieuwe eigenaren komen. Tegenwoordig komen er veel mensen uit het buitenland in het voetbal die iets willen bereiken in een bepaalde periode. Is dat realistisch of niet? Voor nu richt ik me op het werken met deze spelers en mijn baan. Wat daarna komt, zien we wel."

Transferperiode
Wil Reading de ambities om te promoveren kracht bijzetten, dan is het aantrekken van een doelpuntenmaker die in het spelletje van Stam past cruciaal. Een spits die er in de drukke tweede competitiehelft in het Championship nog twaalf inknalt kan het verschil maken in de strijd om de bovenste plekken. Tot nu toe doen er weinig geruchten de ronde over de komst van een nieuwe spits. Wél zou Stam interesse hebben in Ajax-tribuneklant Thulani Serero om zijn middenveld van een nieuwe impuls te voorzien. Of er grote investeringen gedaan kunnen worden in januari zal afhangen van de eventuele komst van de Chinese eigenaren, maar Stam zal ook zonder nieuwe aankopen de Engelse voetballiefhebbers blijven vermaken met het on-Engels spelende Reading.