'Bij Ajax - Celtic kan ik met een minuut YouTube aantonen dat de politie fout zat'

'Bij Ajax - Celtic kan ik met een minuut YouTube aantonen dat de politie fout zat'

02-12-2016 14:44
3

Christian Visser gaat als voetbaladvocaat door het leven en vindt dat voetbalsupporters te snel als hooligans worden gezien. Hij heeft enkele goede voorbeelden, waaronder een wedstrijd tussen Ajax en Celtic uit 2013 en een demonstratie van Feyenoord-fans.

Het optreden van de politie wordt in sommige zaken in twijfel getrokken door Visser, die ziet dat de ordehandhavers vaak hard optreden. "Bij de vreedzame demonstratie bij Feyenoord werd ook gewoon besloten: hup, we gaan iedereen oppakken", stelt hij in gesprek met VICE Sports. Nationaal werd daarover gesproken. "Ja, wat daar gebeurd is, is gewoon echt onrechtmatig."

"Als Ahmed Aboutaleb dan ter verantwoording wordt geroepen als hoofd van de politie, zou het logisch zijn als hij zou toegeven dat ze te bang waren. Maar zijn antwoord was alleen dat het moest kunnen omdat het over voetbalsupporters ging", aldus Visser, die het ook meemaakte bij Ajax - Celtic.

Ajax - Celtic
"Bij Ajax - Celtic kan ik met een minuut YouTube aantonen dat het politieoptreden in Amsterdam fout was. Maar er is niemand – de betrokken politieagenten niet, de burgemeester niet, de korpschef niet – die zegt dat ze disproportioneel hebben ingegrepen. Daarom denk ik dat het ook zo blijft gaan als er nooit aandacht aan wordt besteed."

Uiteindelijk hebben andere mensen juist dáár last van. "Daar zijn onschuldige mensen dan de dupe van. Vroeger namen rechters vrij gemakkelijk genoegen met de verklaring van een agent. Waarom zou een agent de waarheid niet spreken? Maar tegenwoordig heb je er vaak beelden bij en dan zie je dat het niet altijd klopt. Niet omdat die agenten expres liegen, maar omdat zij in de chaos geen idee meer hebben wat er gebeurt."