'Ronaldo in opspraak door gigantische belastingontduiking van 63,5 miljoen'

'Ronaldo in opspraak door gigantische belastingontduiking van 63,5 miljoen'

02-12-2016 23:00
18

Cristiano Ronaldo is in opspraak geraakt. De Portugese stervoetballer heeft 63,5 miljoen euro weggesluisd om de belastingdienst de ontwijken. Dat meldt het NRC vrijdagavond.

Volgens het medium, dat gelekte stukken van Football Leaks in handen heeft, heeft Ronaldo eind 2014 het exorbitant hoge bedrag weggesluisd naar een belastingparadijs. Die actie heeft hem maar liefst 35 miljoen euro aan belastingen bespaard. Minder dan twee weken voor de Spaanse wet werd aangepast, liet Ronaldo het geld door twee Ierse bedrijven naar brievenbusfirma's op de Maagdeneilanden overschrijven. Daar hoeft men geen vennootschapsbelasting te betalen. Via het belastingparadijs belandde het geld op de Zwitserse rekening van de Portugees, aldus het NRC. Omdat deze handelingen destijds nog legaal waren, hoeft Ronaldo niet te rekenen op gerechtelijke procedure.

Een internationale groep onderzoeksjournalisten (EIC) heeft deze ontdekkingen gedaan. Ronaldo is één van de best verdienende voetballers ter wereld. Hij is niet de eerste topvoetballer die in opspraak raakt: ook Lionel Messi moest het ontgelden. De Argentijn in dienst van FC Barcelona werd, na een gerechtelijke procedure, schuldig bevonden aan belastingontduiking. Messi kreeg een boete en een celstraf, maar hoeft niet de cel in omdat hij tot voorheen geen strafblad had.