'Enorme belastingfraude: Mourinho sluist geld weg naar Maagdeneilanden'

'Enorme belastingfraude: Mourinho sluist geld weg naar Maagdeneilanden'

03-12-2016 07:54
12

Grootschalige belastingfraude in de voetbalwereld is aan het licht gekomen. Niet alleen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo verbergen geldstromen voor de belasting. Ook onder meer José Mourinho, Pepe en James Rodriquez kunnen er wat van.

Het NRC doet de onthullingen in de zaterdageditie. De krant is aangesloten bij het netwerk van onderzoeksjournalisten EIC (European Investigation Collaborations). Zestig journalisten van onder meer Der Spiegel, El Mundo en The Sunday Times onderzochten maandenlang 1,9 terabyte aan documenten over het Europees voetbal.

De naam van Ronaldo valt in het grootschalige onderzoek, maar ook die van zijn landgenoten Mourinho en Pepe. Het geld van The Special One staat op een Zwitserse bankrekening, eigendom van een brievenbusfirma op de Maagdeneilanden. Vervolgens behoort deze firma weer tot een fonds in Nieuw-Zeeland. Documenten van Football Leaks tonen aan dat Mourinho in Spanje miljoenenen aan naheffing als boete moet betalen.

Het gaat om een bedrag van 5,8 miljoen euro aan naheffing en boete. Een strafzaak voor belastingontduiking is tot dusver niet van de grond gekomen, omdat beroep werd aangetekend tegen een deel van het oordeel. Volgens zijn belastingadviseur Julio Senn hadden de inspecteurs een paar dagen te lang over het onderzoek gedaan. Wettelijk kan dat niet. Het beroep loopt nog.

Pepe en James, maar ook Ricardo Carvalho en Fabio Coentrao halen dezelfde truc uit. Zij hebben hun geld ook in tropische oorden ondergebracht om zo in het land van hun werkgever de belasting te ontduiken.