Smeets fileert scheidsrechtersbaas: Ergens stil leven en doodschamen

Smeets fileert scheidsrechtersbaas: "Ergens stil leven en doodschamen"

05-12-2016 16:25
23

Jochem Kamphuis maakte zaterdagavond een uitstekende beurt, door Vitesse-aanvaller Nathan géén gele kaart te geven voor zijn eerbetoon aan Chapecoense. Dick van Egmond, baas van de Nederlandse scheidsrechters, weigert daar echter in mee te gaan, tot ergernis van Mart Smeets.

Van Egmond wil de 'Nathan-kwestie' eerst bespreken met zijn staf. "Dan kijken we wat we ervan vinden en wat onze boodschap richting de scheidsrechters zal zijn", liet hij weten. "Het moet niet zo zijn dat anderen het nu ook gaan doen. We willen het gewoon niet hebben dat spelers hun shirt uittrekken."

Smeets had het niet meer na de reactie van Van Egmond. "Ik heb getwijfeld of ik het zo hard moet zeggen, maar ik doe het toch", zei hij maandag op Radio 1. "Meneer van Egmond, dit is iets wat je als mens raakt en als dat niet zo is, dan kom je met zulke domme opmerkingen. Dit doen wij mensen gewoon. Als u dat niet voelt, moet u weggaan."

Smeets vervolgt: "Als u dit zegt, dan heeft u geen vezel menselijkheid in uw lichaam. Miljarden mensen vinden het heel normaal dat scheidsrechter Kamphuis geen geel geeft. Omdat het zo verschrikkelijk is wat er in Colombia is gebeurd. Alleen aan u is dat voorbij gegaan. Als ik u was, zou ik uw rol opzeggen en ergens heel stil gaan leven en me doodschamen."

Nathan scoorde afgelopen zaterdag in de slotminuut van Vitesse – PEC Zwolle (3-1) en trok vervolgens zijn shirt uit. Op zijn ondershirt stond het logo van Chapecoense. Bij de Braziliaanse club speelden twee vrienden. Kamphuis had begrip voor de situatie, gaf geen gele kaart en kreeg na afloop wél een pluim van de KNVB.