Opgeleefde Ajacied leert nog steeds: 'Tien jaar geleden niet gekund wat ik nu doe'

Opgeleefde Ajacied leert nog steeds: 'Tien jaar geleden niet gekund wat ik nu doe'

06-12-2016 12:28
7

Lasse Schöne heeft gedurende zijn loopbaan op veel verschillende posities gespeeld en bij Ajax maakt de Deen nu zijn zoveelste opleving door als controlerende middenvelder. Schöne merkt dat het anders voetbalt dan bijvoorbeeld op tien of op rechtsbuiten, maar erg vindt hij dat niet. De Deen vindt dat zijn nieuwe rol hem steeds beter af gaat.

"Als nummer 10 of als rechtsbuiten wilde ik duels ontlopen", zegt Schöne in gesprek met Het Parool. "Je bent bezig met balbezit, veel minder met wat er moet gebeuren bij balverlies. In mijn huidige rol moet ik die duels soms juist opzoeken. En ik moet zeggen, ik vind dat steeds leuker worden: om ballen af te pakken. Het is een kwestie van goed kijken naar wat er om je heen gebeurt en veel praten met elkaar. Een voetbalwedstrijd verloopt vaak volgens bepaalde patronen. Die ga je herkennen. Tien jaar geleden had ik niet gekund wat ik nu doe."

Schöne wil niet van zichzelf zeggen dat hij een verdedigende middenvelder is. In plaats van counters onderscheppen en tackles maken, wil hij veel aan de bal komen. "Ik ben geen mannetjesputter die in zijn eentje alle counters verijdelt. Ik wil ook veel aan de bal komen, oplossingen bedenken om een aanval op te zetten, de vrije man zoeken en vooruit spelen. Ik heb nog steeds liever dat de tegenstander achter mij aanloopt dan andersom."